IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще се сбогува със следващия транш от ЕС и МВФ, ако не овладее дефицита?

В момента инспекторите, които проверяват периодично финансите на Атина, очакват плана на гръцките власти да вкарат бюджетния дефицит в договорените рамки

20:04 | 07.09.11 г. 6
Гърция ще се сбогува със следващия транш от ЕС и МВФ, ако не овладее дефицита?

Гърция няма да получи следващия транш от спасителната програма, ако не успее да постигне договорените с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) цели, съобщи CNBC.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства и групата на финансовите министри на държавите от еврозоната, коментира, че “условията на Еврогрупата трябва да бъдат уважавани”.

“Договорките трябва да се спазват. В противен случай не е сигурно дали изобщо ще бъде повдигнат въпроса за плащането на следващия транш по заема”, категоричен беше Юнкер.

Миналата седмица инспекторите, които периодично проверяват финансовото състояние на Гърция и разходването на средствата от спасителния заем, прекъснаха работата си заради по-високият бюджетен дефицит на страната.

“Мисионерите” очакват плановете на Атина за вкарването на дупката в хазната в договорените с нейните партньори граници. 

Междувременно еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен изрази увереност, че следващият транш от заема за Гърция в размер на осем милиарда евро ще бъде отпуснат в срок, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

"Вярвам, че Гърция ще вземе необходимите решения, за да осигури отпускането на шестия транш и да можем да продължим икономическите реформи в Гърция," заяви Рен.

Европейската комисия очаква от гръцките власти да съобщят, когато са готови да възобновят разговорите с представителите от т. нар. "тройка" - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, заяви говорителят на Рен Амадеу Алтафаж пред журналисти. 

Делегацията на "тройката" е готова да се върне в Атина веднага щом бъдат направени необходимите уверения, че кръгът от преговори ще бъде завършен, и по-специално по фискалните и структурните мерки, прилагането на средносрочната програма и проектобюджета за следващата година, заяви Алфатаж.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Тия не заслужават и 1 евро да им се даде...скоро си говорих с един грък, който хабер си няма какво става и неговото мнение беше, че така щели да им дават пари и да си стачкуват( били тарикати)...това е мисленето на средностатистическия грък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Дреме им на гърците, те и без друго са яко в джаза... Най-много френско-германските им кредитори да отпишат доста по-голям процент от плануваното... Гръклетата са изпечени мошенници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Lazy
преди 12 години
Ха ха, много забавно. Плашат гърците с дядо Торбалан и очакват че изпечените хитреци ще им повярват. Наивно, ,много наивно. И как точно няма да им дадат парите? Какво точно ще стане ако не ги дадат? Бунтове в ЕС? Фалит на Гърция? Излизане от еврозоната? Просто МВФ и ЕС няма как да не им ги дадат, затова по-добре да спрат да говорят глупости и да помислят как да НАЛОЖАТ на Гърция финансова дисциплина като финансите бъдат поети от ЕС а не от гръцкото правителство. После могат да приложат челния опит в БГ по отношение на българското правосъдие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
abe chovek are spri sa ve4e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
Иван Митев
преди 12 години
Гръцките трудности са заради наследена от XX-ти век конкретна причина - държавна финансова грешка, която се прилага с одобрение на Европейската комисия и самото гръцко правителство.За успешно спасение от стопанската криза е необходимо премахване на разкритата причина (държавна управленска непълноценност), а не корегиране на последици.Вариант 1: Причината се запазва и кризата ескалира.Вариант 2: Причината се премахва и кризата е преодоляна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
Крайно време беше да им спрат парите на гърците. Стига толкова подаръци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още