IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно увеличеният ДДС предизвиква сериозно недоволство в Гърция

Правителството може и да върне старото ниво на данъка, но ако бъде намерен механизъм за увеличение на приходите

15:11 | 01.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Силно увеличеният ДДС предизвиква сериозно недоволство в Гърция

Нервност цари на гръцкия пазар, след като правителството в Атина реши да увеличи с 10 процентни пункта данък добавена стойност, съобщават медиите в страната. Повишението е от 13 на 23 процента и влезе в сила от днес.

Мярката предизвика остри реакции сред предприемаческите среди, а собствениците на ресторанти, заведения и барове заплашиха, че спират плащанията към държавата.

Подложен на натиск финансовият министър Евангелос Венизелос подсказа, че е възможно ведомството му да пристъпи към намаляване на ставката на данъка, ако бъде намерен нов механизъм за събиране на данъците в страната.

“Готов съм да обсъдя драстични намаления на данъчната ставка, ако се договорим и изработим механизъм за събиране на този данък”, каза министърът в радиоинтервю.

Венизелос поясни, че ако всеки касов апарат е свързан с агенцията по приходите и ако всеки гражданин е съзнателен потребител и иска касов бон за всяка покупка, тогава ще бъде ударена част от колосалната сива икономика и неплащането на данъци в сектора хранене.

От днес в Гърция с по-високия ДДС ще се облагат готовите храни в ресторантите, таверните и супермаркетите, соковете, безалкохолните, газираната вода, ресторантьорските услуги в кафенетата, сладкарниците, снек баровете, дюнерите, магазините за млечни продукти и кетеринг, пакетираните храни, сготвените ястия и сладкишите, консумирани в сладкарниците.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още