IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция влиза в сила увеличението на ДДС за ресторанти и барове

Ставката е диференцирана и ще е по-ниска за чужденците, посещаващи страната

10:15 | 01.09.11 г.
<p>
	Заведение в Атина. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Заведение в Атина. Снимка: sxc.hu

Храните и напитките в Гърция поскъпват от днес заради влизането в сила на увеличената ставка на ДДС с 10 процентни пункта за ресторанти, кафенета и барове, съобщават гръцките медии.

ДДС скача от 13 на 23 на сто, като повишението е част от договорената с международните кредитори на Гърция средносрочна програма за излизане от  кризата.

Според разчетите по-високият данък добавена стойност ще вкара в хазната приходи от 300 млн. евро тази година и 700 млн. евро през 2012 г.

Ставката е диференцирана. По-ниска (13%) е за чужденците, посещаващи страната, и за смесените магазини, където се продават пакетирани храни и сготвени ястия. За всички останали тя е 23%.

Консервативната опозиция упрекна правителството, че с тази диференциация на данъка е превърнало гърците във втора категория граждани.

Анализатори пък са на мнение, че мярката ще засегне гръцките туристически услуги и ще предизвика объркване и смут на пазара. От гръцката търговска камара прогнозират фалити на заведения.

Още новини от Балканите от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още