IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се нови социални бунтове в Гърция наесен

Опозицията призова правителството да отмени наредба за повишение на ДДС върху храните, която влиза в сила от 1 септември

16:22 | 23.08.11 г.
Очакват се нови социални бунтове в Гърция наесен

От началото на септември чуждите туристи в Гърция ще заплащат по-евтино храната в хотелите, ако ползват all inclusive. Същевременно за гърците данък добавена стойност се променя от 13 на 23%. Увеличението на данъка върху храните е част от договорените мерки с кредиторите на Гърция.

Ресторантите и заведенията за бързо хранене, които досега бяха на ръба на финансовата издръжливост, ще фалират след въвеждането на 23% ДДС. За този риск алармират от гръцката парламентарна опозиция и призоваха правителството да отмени наредбата, която влиза в сила от 1 септември, предаде БНР.

Според финансовия министър Евангелос Венизелос разликата в ставката на данъка върху ресторантските услуги цели да насърчи притока на чужди туристи, а според опозицията тази мярка превръща гърците във втора категория хора.

Икономисти коментират, че ще настъпи пълен хаос с въвеждането на новия данък и очакват рязко покачване на цените на хранителните продукти.

Гърците вече не издържат на постоянното увеличение на данъците, коментират днес медиите и предвиждат нови социални бунтове тази есен.

От опозицията отново атакуваха социалистическото правителство на Папандреу, което въпреки обещанията не успя да принуди едрия капитал да си плати данъчните задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още