IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уън Дзябао: Китай възнамерява да увеличи инвестициите си в Европа

Азиатският гигант обаче иска Европейският съюз да признае статута му на страна с пазарна икономика

10:51 | 14.09.11 г. 2
Уън Дзябао: Китай възнамерява да увеличи инвестициите си в Европа

Китай е готов да помогне на претоварената с дългове Европа и по-конкретно чрез увеличаване на инвестициите в икономиките на държави членки на Европейския съюз, заяви китайският премиер Уън Дзябао, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Притеснени сме от трудностите, с които продължава да се сблъсква европейската икономика, и отново заявяваме желанието си да засилим подкрепата и да увеличим нашите инвестиции“, посочи Уън Дзябао.

Същевременно той пожела ЕС да признае пазарния статут на китайската икономика, изразявайки надежда, че лидерите на ЕС ще погледнат на отношенията с Китай „от стратегическа гледна точка“.

„Според правилата на Световната търговска организация статутът на Китай на страна с напълно пазарна икономика трябва да бъде признат до 2016 г. Ако ЕС успее да покаже своята искреност няколко години по-рано, това ще бъде доказателство за нашето приятелство“, смята китайският премиер.

Той изрази надеждата си, че срещата му с лидерите на ЕС през следващия месец ще доведе до „пробив“ по въпроса.

Уън Дзябао подчерта решимостта на страната му да се пребори с инфлацията, както и убедеността си в способността на Китай да поддържа висок икономически ръст въпреки известното му забавяне от началото на годината.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 9,5% в сравнение с 9,7% през първото тримесечие на годината и 9,8% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Свободен достъп на китайската индустрия и стоки до Европа е ускоряване на ивазията ,което в крайна сметка ще доведе до изравняване на стандарта от двете страни. Европейските политици мислят за момента , но не и за бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Според правилата на Световната търговска организация статутът на Китай на страна с напълно пазарна икономика трябва да бъде признат до 2016 г. Ако ЕС успее да покаже своята искреност няколко години по-рано, това ще бъде доказателство за нашето приятелство, смята китайският премиер." Този ме кефи, ха да видим сега хода на Европейската бюрокрация. Имам чуството, че много бързо ще се съгласят, че това си е чиста пазарна икономика в Китай, без знчение каква дефакто е икономиката. Кой поръчва музиката а? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още