IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският президент разтревожен за европейската дългова криза

Опасенията са предизвикани от китайските инвестиции в активи в евро, но Ху Дзинтао има доверие в европейската икономика

16:42 | 25.08.11 г. 1
Китайският президент разтревожен за европейската дългова криза

Китай се тревожи за европейската дългова криза и се надява, че Европа ще вземе мерки, за да защити китайските инвестиции в нея, е заяви китайският президент Ху Дзинтао на френския си колега Никола Саркози, който е на посещение в Пекин, съобщи Ройтерс, като се позова на китайска телевизия.

Китай се надява, че европейската икономика ще успее да поддържа стабилността и има доверие в европейската икономика и еврото, е казал още Ху Дзинтао на Саркози.

„Китай се тревожи за въздействието на европейската дългова криза и се надява, че европейската икономика може да поддържа стабилност, както и че засегнатите държави ще успеят да постигнат успех във финансовите си реформи“, посочва китайският президент.

„Китай има доверие в европейската икономика и еврото и ние сме убедени, че Европа притежава мъдростта и способността да преодолее настоящите си затруднения и да поддържа икономическа стабилност и растеж. Китай ще продължи да гледа на Европа като на един от принципните си инвестиционни пазари и ние се надяваме, че Европа ще вземе мерки да обезпечи сигурността на китайските инвестиции там“, добавя Ху Дзинтао.

Като се има предвид, че около една четвърт от рекордно високите резерви на Китай в чужда валута от над 3 трилиона долара са в активи в евро, спокойствието на Пекин е нарушено от заплахата за общата европейска валута.

Заедно с Германия Франция се противопоставя на призивите на държави от еврозоната за увеличаване на спасителния фонд от 440 млрд. евро и въвеждането на емитирани в евро облигации на отделните държави, общи за еврозоната, като отговор на разпространяващата се криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
EMONED
преди 12 години
Дръжте си резервите в юани и така ще се притеснявате само за вашата икономика (добре стоплена),а не за европейската и американската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още