IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да помогне за обратното изкупуване на гръцки ДЦК

Възможно е Пекин да осигури заеми, с които Гърция да финансира действията си, твърди служител на гръцкото министерство на финансите

17:45 | 29.07.11 г.
<p>
	Китайският премиер Уън Цзябао. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премиер Уън Цзябао. Снимка: Ройтерс

Китай може да осигури заеми на Гърция, с които тя да финансира обратно изкупуване на държавни облигации на вторичния пазар, с което да намали дълговото си бреме, заяви служител на гръцкото министерство на финансите, пожелал да остане анонимен и цитиран от Ройтерс.

„Има сигнали, че Китай се интересува от участие в новата схема за финансиране на Гърция“, посочи източникът.

Той не даде подробности, но се позова на срещата на гръцкия министър на финансите Евангелос Венизелос с китайския представител в Международния валутен фонд, състояла се през тази седмица във Вашингтон.

Китай е осъществил големи инвестиции в Гърция, главно в пристанището Пирея, и предложи да изкупи гръцки държавни облигации, когато Атина поднови емитирането им. Коментари в тази връзка направи китайският премиер Уън Дзябао по време на посещението си в Атина през миналата година.

Китайското правителство е изправено пред политически натиск в страната за по-консервативно инвестиране на валутните резерви, след като понесе загуби по финансовите си инвестиции по време на световната икономическа криза.

През миналата седмица Гърция си осигури втори спасителен финансов пакет, след като лидерите на държавите от еврозоната се споразумяха да осигурят 109 млрд. евро, докато приносът на частния сектор се оценява на 50 млрд. евро до средата на 2014 г.

Освен това решенията включваха облекчаване на гръцкото дългово бреме чрез обратно изкупуване на гръцки облигации, финансирано от помощния механизъм от Европейския инструмент за финансова стабилност.

Вчера Венизелос заяви пред парламентарната комисия по икономическите и финансови въпроси, че освен спасителните програми на Европейския съюз и Международния валутен фонд и участието на частния сектор трета страна може да финансира обратно изкупуване на дълга, без обаче да посочва изрично Китай.

„Трета държава позволява формирането на трета колона, която може да финансира механизма за обратно изкупуване на дълга на вторичния пазар“, посочи Венизелос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още