IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трябва да започне да диверсифицира резервите си към нефинансови активи

Доларът може да остане слаб още десет, двадесет или петдесет години, затова Пекин сам трябва да действа, смята съветник на централната банка

17:00 | 23.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай трябва да започне да диверсифицира резервите си към нефинансови активи

Китай би трябвало да се насочи към по-широка диверсификация на огромните си валутни резерви, залагайки на инвестициите в нефинансови активи.

По този начин правителството ще може да се предпази от риска от обезценка на долара в дългосрочен план, смята един от съветниците на централната банка на страната, цитиран от Ройтерс.

„Китайското правителство е притеснено за сигурността на валутните си резерви”, е посочил съветникът Дзя Бин по време на дискусионен форум. „Препоръчително е да се намали делът на финансовите активи в резервите и да се увеличат нефинансовите активи”, препоръчва той.

Като подходящи за инвестиции съветникът определя енергетиката и добивния сектор, като според него е по-подходящо да се купуват дялове в компании, а не да се извършват покупки на евро с цел намаляване на доларовите активи като дял от портфейла на държавата.

Слабостта на долара може да се запази през следващите десет, двадесет или петдесет години, предупреждава Бин и посочва, че поради тази причина е важно Пекин да вземе инициативата и да управлява по-активно резервите си.

По мнението на Дзя Бин част от проблемите с управлението на огромните резерви биха могли да бъдат решени чрез интернационализация на китайската валута.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още