IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС са готови да помогнат на Европа, но при „определени условия”

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка настояват за по-енергична борба срещу дълговата криза

09:12 | 23.09.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	BRICS са готови да помогат на изпадналата в криза еврозона, уверяват индийският финансов министър Пранаб Мукхерйе и китайският му колега Сие Сюжън (д.).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BRICS са готови да помогат на изпадналата в криза еврозона, уверяват индийският финансов министър Пранаб Мукхерйе и китайският му колега Сие Сюжън (д.). Снимка: Ройтерс

Водещите индустриални страни (Г-20) и развиващите се страни имат намерение да предотвратят възможността дълговата криза в еврозоната да отслаби финансовите пазари и банки в света, предаде Ройтерс, цитирайки комюнике, прието на завършилата среща във Вашингтон на министри на финансите и управителите на централните банки на 20-те най-богати държави в света и страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР).

„Поемаме ангажимента да предприемем необходимите действия с цел да запазим стабилността на банковите системи и финансовите пазари в евро зоната", се казва в документа.

Освен това страните от Г-20 поемат ангажимента да осигурят на банките достатъчно ликвидни средства и достъп до финансиране. Те поеха и "твърд ангажимент" да прокарат през националните парламенти реформите, предвидени във връзка със създаването на Европейския фонд за финансова стабилност. И френският финансов министър Франсоа Бароан обеща, че Г-20 ще се увери, че банките разполагат с достатъчно капитал.

След срещата обаче не бяха представени възможните начини, по които ще бъдат изпълнени тези ангажименти и да бъде върнато доверието в световната икономика, нито е бил обсъждан допълнителен механизъм за оказване на помощ на Европа.

Развиващите се пазари Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка могат да помогнат в стабилизирането на световната икономика чрез Международния валутен фонд (МВФ) и други финансови институции. Същевременно БРИКС настояват за по-енергична борба срещу дълговата криза, защото се опасяват от разпрострирането й, от която те са почти незасегнати. 

По-рано руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че страните с големи резерви биха могли да помогнат на Европа, но при „определени условия”. Премиерът на Китай Уън Дзябао също не изключи възможността Пекин да помогне на Европа за сметка на инвестиции в региона, но призова за това, развитите страни „да решат вътрешните си проблеми”, преди да разчитат на помощ отвън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
Не хули името господне, щот зорлем се домогваш до нещо, за което някой от тук пишещите се е пообъркал малко и те е титоловал. Някои неща се извоюват, а теб явно не ти е място в този форум, след като си апологет към някой и отричаш категорично другиго. То тази "прехвалена" задокенаска губерния, чийто либерален модел ни самонтрапи преди двадесетина години, като гледам как се справя с иконоическите си проблеми, та ти сам прецени дали списанийцето economist е достатачно миродавано за всички ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
mapto
преди 12 години
Извинете, мнението не е мое. Просто се позовах на някакво невзрачно задокеанско списанийце:"Russias most immediate vulnerability is its growing dependence on energy. During Mr Putins rule the share of oil and gas in Russias export revenues has gone up from half to two-thirds. This increase is almost entirely due to higher prices rather than growing production. The budget depends on them. Five years ago Russia needed $50-a-barrel oil in order to balance its budget. Next year the price will have to be $120 to meet its spending obligations. The current price is $113 a barrel. As Russia gets closer to elections, its budget expenditure (which is already growing by more than 10% a year) is bound to increase."Не бих тръгнал да споря с грандиозните визионери, икономисти и инвеститори от Младост Сити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
my-SHOP
преди 12 години
Ти economist не вярвай твърде много. Какво искаш да напишат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
my-SHOP
преди 12 години
Колега в тотална грешка си! Последното нещо, което интересува Русия е цената на нефта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
mapto
преди 12 години
http://***.economist.com/node/21528596Опазил ме Господ да ви бъда колега! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
На нас точно този стил в момента ни разказва играта.Стилът "СедЯнков".Евалла на таквизи специалисти, машалла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Някой колеги действително изграждат преставата си за Русия от изявленията на българските министри и от медиите, които е известно колко са "независими и обективни" в оценките си.Добре ще е да погледнат по внимателно в икономическата статистика и тогава няма да говорят и пишат в стил Симеон Дянков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Fi4eto
преди 12 години
Много слаба ти е представата за Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
mapto
преди 12 години
Русия не е точно "страна с големи резерви". Тя е страна с огромна зависимост от цената на петрола и при сегашната волатилност много лесно може да се срине ако горивата поевтинеят за по-дълъг период. Изобщо не са в позиция да помагат с мащабите, от които Европа има нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още