IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия остава предпазлива към идеята за помощ на БРИКС за еврозоната

Бразилия е изненадала всички с предложението си развиващите се страни да се притекат на помощ на Европа, коментират от индийското финансово министерство

11:52 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Улица в старата част на Делхи, Индия. Снимка: rachel in wonderland, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Улица в старата част на Делхи, Индия. Снимка: rachel in wonderland, лиценз: CreativeCommons

Бразилия изненада страните от БРИКС с предложението си водещите развиващи се икономики да се притекат на помощ на еврозоната, се казва в изявление на индийското финансово министерство, цитирано от Financial Times.

Секретарят на министерството заяви, че Бразилия е „хвърлила“ предложението си пред групата едва дни преди срещата на страните от БРИКС във Вашингтон на 22 септември. Във вторник бразилският финансов министър Гидо Мантега заяви пред журналисти, че официални представители на водещите развиващи се икономики ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят потенциални общи действия за справяне с кризата в еврозоната.

„Бразилският финансов министър ни замери с тази идея“, казва Гопалан. Той не коментира какви мерки може да разгледа Индия, за да помогне на еврозоната, но посочи, че страната му ще изчака, за да разбере какво ще бъде обсъждано на разговорите във Вашингтон, в които ще участват министри от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Индийското правителство е силно загрижено за дълговата криза в Европа. Опасенията са, че вероятен фалит на Гърция и Португалия може да предизвика криза с магнитуда на катастрофата след колапса на Lehman Brothers в САЩ през 2008 г.

Все пак срещата се очаква да е фокусирана по-скоро върху заздравяването на глобалната финансова сигурност чрез механизмите на Международния валутен фонд (МВФ), отколкото върху координиран от БРИКС отговор на кризата в еврозоната.

Паола Субачи, директор за икономически изследвания на Chatham House в Лондон посочва, че Китай може да изяви желание да поведе евентуална инициатива на БРИКС в рамките на страните от Г-20.

Тя посочва, че единствено Китай би могъл да осигури подкрепа с необходимите мащаби, като вместо да изкупува облигации на силно задлъжнели страни от еврозоната предостави кредитни линии.

Подобна подкрепа ще означава сериозно изместване на центъра на тежестта на глобалната икономика към развиващите се пазари, казва Субачи.

Кристофър Гилбърт, професор по икономика от италианския университет в Тренто е на мнение, че Европа сама трябва да се измъкне от дълговите си проблеми, като спазва собствените си фискални правила и не разчита на външна помощ.

„БРИКС не могат да направят нищо“, казва той. „Всичко зависи от европейците и особено от Италия. Италианското правителство просто не е в час“.

Нещо повече, мнозина анализатори виждат все по-ясна тенденция за намаляване на зависимостта на развиващите се пазари от Запада. „Развиващите се пазари са все по-силно зависими един от друг и все по-малко зависими от развитите икономики“, казва Атиш Гош, шеф на дирекцията за Структурни проблеми към МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още