IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гняв в Германия след гръцкия план за референдум по условията на финансовата помощ

Това просто още веднъж подчертава огромната грешка да не бъде изключена Гърция от еврозоната в самото начало, коментира немски професор

16:49 | 01.11.11 г. 35
Гняв в Германия след гръцкия план за референдум по условията на финансовата помощ

Германия изрази гняв и разочарование след шокиращото решение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да свика референдум по последния спасителен пакет, договорен с лидерите на еврозоната през миналата седмица, като според някои хазартният ход може да извади Гърция от общата европейска валута, съобщи Ройтерс. 

„Това просто още веднъж подчертава огромната грешка да не бъде изключена Гърция от еврозоната в самото начало“, твърди Волфганг Герке, професор по банково дело и президент на неправителствената организация Баварски финансов център.

Най-големият донор на еврозоната Германия и партньорите ѝ бяха изненадани от изявлението на Папандреу.

Райнер Брудерле, лидер на парламентарната група на Свободните демократи, която е съюзник на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел, смята, че Атина се опитва да се измъкне от отговорност за споразумението за 130 млрд. евро спасителна помощ, което изисква сериозно орязване на публичните разходи в Гърция.

„Бях разгневен. Това е странен начин на действие“, заяви Брудерле. „Може да се направи само едно нещо: да се готвим за възможността за несъстоятелност на Гърция и ако тя не изпълни споразумението, ще бъде достигнат моментът, в който парите ще секнат“, добави той.

Йорг Рохол, президент на European School of Management and Technology в Берлин, определи изявлението на Папандреу като „изненадващо и смело“, но посочи, че то може да доведе до ситуация, в която „Гърция няма да може да остане член на еврозоната“.

Държави като Германия и Финландия вероятно ще срещнат трудности да защитят пред данъкоплатците си наливането на допълнителни суми в Гърция през следващите няколко месеца при заплахата един референдум да сложи кръст на постигнатото споразумение през миналата седмица.

Гърция очаква поредния транш от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 8 млрд. долара в средата на ноември, но има възможност той да бъде отложен за средата на януари, когато се очаква да се проведе референдумът.

„Ако Гърция каже „не“, това ще означава фалит. Това би могло да се превърне в ясно „не“ за еврото“, заяви Йозеф Кесмайер, старши икономист в базираната в Мюнхен частна банка Merck Finck. „Приближаваме се към момента, в който можем да кажем: ако някой не иска да остане в клуба, да си върви“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Двaма гърци си говорят: - Еее, вече и след втората финансова инжекция от ЕС, краааайно време е някой да се хване и да поработи. - Добре, ама кой? - Ами кой ..., немците ... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ситуацията наистина е изключително сериозна, защото парите във фонда за финансова стабилност ще стигнат за спасяването да речем на още 2-3 държави. А те са 27 на брой. Не може всяка страна да си тегли кредити,когато и за каквото поиска, а после всички да плащаме заедно. Остава само Обама да убеди сънародниците си, че Гърция е виновна и за тяхната финансова мизерия...Истината изглежда обаче другояче.Никой не е по-зле от САЩ. Америка е на червено. Започва втората фаза на глобалната криза? Това е кризата с държавните и частни дългове, т.е. онова, което наблюдаваме в Гърция, Испания, Португалия, Италия. Но преди всичко в САЩ.Всъщност в САЩ се таи ядрена дългова бомба. Достатъчно е да се спомене, че Калифорния се равнява на десет Гърции.САЩ приличат на локомотив, който е останал без спирачки и се спуска по нанадолнище и завлича цялото човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 6
cnn
преди 12 години
направо ме кефят тези византийци!!! Алчните банкери им даваха пари в несвяст, "гръкът" им показа среден пръст....да живят прецаканите пенсионери в Германия и Франция, който пак ще ходят на избори! За кого ли ще гласуват? А да ли ще попитат къде са им пенсионните осигуровки и депозитити в банките! ...и това, че на Ханс стандарта му ще падне за години напред! Това е проблема! Не ,че гърците са яли и пили и не искат да плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
"Я ми кажи как да стане тая работа, че не знам. Тука бизнесът, който се е развил е само с "държавна помощ" - достъп до ресурси, до лицензи, до концесии и т.н. Всички знаем какво се случва с тези, които не са "от отбора" на държавния апарат. Тука се е развил един бюрократичен капитализъм като естествено продължение на "мафиокрацията". Голяма част от случващото се е просто едно движение по зададена траектория на "развития" социализъм, който се строеше. Как ще играем в един отбор като ние дори не сме в резервите?" Добре написано!:)))) Съгласен съм с тази констатация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Добре написано!:)))) Съгласен съм с тази констатация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Прав си - нихилизмът не помага и човек трябва да е оптимист, за да очаква успех. (Ако искаш 6-ица от тотото, най-малкото трябва да пуснеш талон) За съжаление, оптимизмът е лукс в тая държава, който не мога да си позволя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Не казвам че ще е лесно! Но иначе на кой друг да му пука ако не на нас самите. Другото е андрешковщина и размисли от сорта спасяване поединично и тотална лумпенизация. Е, това не ме кефи хич....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Абсолютно е така! Но ширещия се нихилизъм, с нищо не помага. Макар и бавно, с наличния човешки ресурс/не приемам тезата че, всички са ***, това включва и мен, а аз не смятам за такъв/, който безспорно имаме нещата ще се поправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Я ми кажи как да стане тая работа, че не знам. Тука бизнесът, който се е развил е само с "държавна помощ" - достъп до ресурси, до лицензи, до концесии и т.н. Всички знаем какво се случва с тези, които не са "от отбора" на държавния апарат. Тука се е развил един бюрократичен капитализъм като естествено продължение на "мафиокрацията". Голяма част от случващото се е просто едно движение по зададена траектория на "развития" социализъм, който се строеше. Как ще играем в един отбор като ние дори не сме в резервите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Приличен ход - гърците промениха правилата на играта. До оня ден западните псевдодемократи и гръцкото правителство по "демократично" се договаряха и разпореждаха с общите и частните средства. Сега обаче Папа реши, че той ще е истински демократ, за разлика от тях. Въпросът е в позиция ли е Папа да променя правилата на играта и дали иска да замаже очите на електората с "пропаднал" проект за референдум или действително играе голямата игра. Последното не му е във възможностите и сигурно ще трябва да ползва "Обади се на приятел". Вместо да се гневят на гърците - "лидерите" на ЕС и европаразитите трябва да се погледнат в огледалото и да се съсредоточат в ония черти, които издават наченките на някакъв интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още