IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новият пакет няма да спаси Гърция

До 2020 г. Атина ще има нужда от двойно повече пари от очакваното – около 252 млрд. евро.

18:24 | 22.10.11 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	Национални и черни знамена се развяват от терасата на гръцкото финансово министерство, чиито прозорци преди това са обстрелвани от протестиращите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Национални и черни знамена се развяват от терасата на гръцкото финансово министерство, чиито прозорци преди това са обстрелвани от протестиращите. Снимка: Ройтерс

Става дума за ужасяващи цифри. Финансовата нужда на Гърция до 2020 г. се очаква да бъде двойно по-висока от очакваната досега. Сумата се изчислява на поне 252 млрд. евро. Ако рецесията в южноевропейската държава обаче продължи, нуждата може да достигне дори 444 млрд. евро. 

Поне така пише според Financial Times в новия поверителен доклад за устойчивостта на гръцката икономика, изготвен от Тройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ), който в петък е бил представен пред финансовите министри на еврогрупата.

Икономистите са пресметнали няколко сценария и са достигнали до ужасяващ извод: пресметната през юли сума от 109 млрд. евро до 2020 г. е просто троха.

Положението на Гърция се е влошило чувствително, заявяват смутено представители на еврогрупата. Затова и вторият пакет трябва да бъде напаснат. Затова частните кредитори и страните от зоната ще трябва да се напрегнат още.

Одиторите на Тройката са пресметнали, че частните кредитори ще трябва да се откажат от 60% от вземанията си, за да се поддържа финансовата нужда на Гърция до предварително изчислените 109 млрд. евро. В такъв случай дълговете може да бъдат намалено до 110% от БВП до 2020 г. от най-високото им равнище през 2013 г. от вероятните 186% от БВП. Ако „подстригването“ бъде само с 50%, то тогава страните от еврозоната ще трябва да участват с повече средства. Спасителният пакет ще трябва да бъде увеличен от 109 на 114 млрд. евро.

Лидерите може да се съгласят на подобен компромис: частните кредитори ще се откажат не от досегашните 21%, а от 50% от вземанията си. За сметка на това страните от зоната ще довнесат 5 млрд. евро в обществения фонд. Банките обаче ще трябва да участват, но няма да бъдат принуждавани. В противен случай рейтинговите агенции ще установят фалита на Гърция, а това правителствените ръководители искат да избегнат на всяка цена.

Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Сделки с трилиони, но за сметка на данъкоплатците. Всички приказки, колко много пари щели да трябват, се целят в джоба и труда на данъкоплатците. 60 години соц.експеримент убиха трудолюбието и разума на много източноевропийци - на ред са останалите, у които все още е останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
и аз не му вярвам на тоя набеден професор, може да е поръчкова статия, или да призовава да се спестява в злато, но се е изцепвал не веднъж до сега , като до скоро призоваваше Дянков да развърже кесията и да вдига внушително доходите за да стимулирал потреблението...такъв вариант пробваха в унгария и резултата е плачевен а и не само там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Спестявайте , защото еврото ще се обезцени ! Е тогава защо да спестяваме пари които се обезценяват , всъщност той казва да купуваме долари и да продаваме еврата , а не да спестяваме..и къде да спестим - в италианските и гръцки банки ли ?После ще каже - а сега пийте по една студена вода за дето спестяванията отлетяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
Шенген няма нищо общо с това!!! Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система. Шенген означава и нас да ни признаят за бели хора и по синичкото на тази карта да се движим като ходим до от София до Пловдив по едни 4,312,099 km2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не искат Гърция да напусне ЕЗ , защото тогава тя моментално ще се измъкне от задълженията си и икономическата криза за тях ще приключи. Съответно ще се навъдят и други мераклии за напускане на ЕЗ и ще останат в нея само "силните " икономики.Това с фалшивите акциони за ДЦК не е измислено от гърците , то е стара практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
..."Проф. Димитър Иванов: В България назрява нова ликвидна кризаЕврото може да бъде девалвирано под 1 долар. Спестявайте, годините до 2020 ще бъдат много сложни, съветва икономистът "... какво мислите за такава прогноза ???...лошото е че може да се окаже и реална...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Според мен, всички вече са отписали гърците, но не искат те да фалират точно сега. Затова ще продължават да им отпускат минимални траншове с помощи, колкото да закрепят положението, в замяна на реформи - приватизация и бюджетни икономии. В момента, в който Еврозоната живне малко и опасността от разпространение на кризата и верижни фалити намалее, помощите ще спрат и гърците ще бъдат оставени да се удавят, а може направо да ги изритат от Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
vsh123
преди 12 години
Ако наистина беше толкова сериозно положението и цената на дълга опираше до тези милярди, ок, има ги като парична и маса и могат да консолидират дълговете си само с един транш под формата на заем от ЕС.В същото време ситуацията изглежда доста мудна, обсъждания на дълго и на широко да се преведат ли пари, да не се ли, спазили ли са някво дебт то GDP рейшо и тн. Убеден съм, че ако нещата бяха наистина толкова сериозни и ЕС би бил толкова потърпевш от положението в Гърция, веднага биха се превели пари за финансиране на гърците. Тук въпроса е концептуален, ЕС не иска Гърция в ЕС. Ако наистина имаше нужда от нея, всичко това нямаше да се развива толкова бавно, мудно с цената на стачки, побоища и трошене по улиците. Просто щеше да се инвестира в страната веднага, акумулирайки рисковете като обикновенна инвестиция системата заработва и започва връщането на пари и мултиплицирането на лихва на отдадените такива (всички знаем, че може помоща да не бъде безвъзмездна ако системата работи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Импе със сигурност Гърция не струва толкова пари, но това няма значение . Истината е друга , политиците набараха кацата с мед и сега поради кризата им се позволява да правят от държавните пари частни , т.е. това си е кражба. В медиите ще изнесат какво ли не , но когато свиват парите нищо не им пречи да си ги въртят ролите - ти на мен , аз на теб и така парите от държавата да станат частни пари на някого. Според мен крадат и то жестоко.Този гръцки дълг е огромен и държавата им едва ли е раздала и половината от тези пари , те просто са крали и са станали милиардери някои гърци от тези пари.А самите книги са също средство за източване - оправдаване на изчзването на пари и то от хазните на някои държави. Много е интересно в кои държави са откраднати пари чрез гръцки книги..а сега политиците им и централните банкери въпреки че са откраднали парите ...те да се платят на държавните им хазни !!! Защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Въобще струва ли Гърция (като земя, население инфраструктура и каквото още се сетите) 444 000 000 000 еврокинта?За мене - не !!!По-добре въобще да не влизаме в Шенген, защото и нас ще ни яхнат да хрантутим някакви мързеливци, дето са вземали пенсии и заплати в пъти над заработеното от тях !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още