IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новият пакет няма да спаси Гърция

До 2020 г. Атина ще има нужда от двойно повече пари от очакваното – около 252 млрд. евро.

18:24 | 22.10.11 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	Национални и черни знамена се развяват от терасата на гръцкото финансово министерство, чиито прозорци преди това са обстрелвани от протестиращите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Национални и черни знамена се развяват от терасата на гръцкото финансово министерство, чиито прозорци преди това са обстрелвани от протестиращите. Снимка: Ройтерс

Лидерите биха празнували подобно решение като голям успех, но дори и то може да не бъде достатъчно. Проблемът ще остане и гръцката устойчивост няма да бъде гарантирана.

Защото частните кредитори държат едва половината от гръцките дългове. Ако бъде опростена половината от тях, то Гърция ще се освободи от едва една четвърт от задълженията и пак ще остане цяла планина дългове.

Освен това алтернативните сценарии на Тройката показват, че задълженията дори може да нараснат леко. Никой не може да предскаже как ще се развие конюнктурата. Всеки ден на стачки в Атина повишава сметката, а ефектът на сложната лихва умножава ужаса.

гръцките инвеститори и граждани да загубят доверие в собствените си банки и да започнат да теглят парите си

Експертите предупреждават, че дори „подстригване“ от 50 или 60% няма да е последното решение в гръцката дългова сага. „Няма да е достатъчно“, заяви Даниел Грос от Центъра за Европейски политически изследвания. „Дълговете на Гърция ще продължат да нарастват“.

Има и още една много по-голяма опасност – гръцките инвеститори и граждани да загубят доверие в собствените си банки и да започнат да теглят парите си. От месеци парите изтичат от Гърция, сметките в банките намаляват бързо.

„Досега този процес е бавен, но ако тенденцията се ускори, правителството може да се принуди да заключи сметките, подобно на Аржентина през 2001 г.“, казва Грос. „Тогава икономиката ще се срине“.

Експертът препоръчва радикални мерки, за да може положението отново да бъде под контрол - Гърция да бъде освободена от обслужване на дълга до 2020 г. Само ако страната не е принудена да плаща лихви, ще има надежда, че дълговете няма да нарастват, а все някога ще бъдат изплатени.

Гръцките банки трябва да бъдат национализирани и продадени след това на стабилни северноевропейски институти. Само така гърците ще запазят доверие в банковата си система. Подобни стъпки обаче няма да бъдат дебатирани на срещата на финансовите министри утре и на срещата на върха в събота. Възможността да се намери дълготрайно решение на дълговата криза е доста малка, пише още FT.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Сделки с трилиони, но за сметка на данъкоплатците. Всички приказки, колко много пари щели да трябват, се целят в джоба и труда на данъкоплатците. 60 години соц.експеримент убиха трудолюбието и разума на много източноевропийци - на ред са останалите, у които все още е останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
и аз не му вярвам на тоя набеден професор, може да е поръчкова статия, или да призовава да се спестява в злато, но се е изцепвал не веднъж до сега , като до скоро призоваваше Дянков да развърже кесията и да вдига внушително доходите за да стимулирал потреблението...такъв вариант пробваха в унгария и резултата е плачевен а и не само там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Спестявайте , защото еврото ще се обезцени ! Е тогава защо да спестяваме пари които се обезценяват , всъщност той казва да купуваме долари и да продаваме еврата , а не да спестяваме..и къде да спестим - в италианските и гръцки банки ли ?После ще каже - а сега пийте по една студена вода за дето спестяванията отлетяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
Шенген няма нищо общо с това!!! Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система. Шенген означава и нас да ни признаят за бели хора и по синичкото на тази карта да се движим като ходим до от София до Пловдив по едни 4,312,099 km2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не искат Гърция да напусне ЕЗ , защото тогава тя моментално ще се измъкне от задълженията си и икономическата криза за тях ще приключи. Съответно ще се навъдят и други мераклии за напускане на ЕЗ и ще останат в нея само "силните " икономики.Това с фалшивите акциони за ДЦК не е измислено от гърците , то е стара практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
..."Проф. Димитър Иванов: В България назрява нова ликвидна кризаЕврото може да бъде девалвирано под 1 долар. Спестявайте, годините до 2020 ще бъдат много сложни, съветва икономистът "... какво мислите за такава прогноза ???...лошото е че може да се окаже и реална...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Според мен, всички вече са отписали гърците, но не искат те да фалират точно сега. Затова ще продължават да им отпускат минимални траншове с помощи, колкото да закрепят положението, в замяна на реформи - приватизация и бюджетни икономии. В момента, в който Еврозоната живне малко и опасността от разпространение на кризата и верижни фалити намалее, помощите ще спрат и гърците ще бъдат оставени да се удавят, а може направо да ги изритат от Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
vsh123
преди 12 години
Ако наистина беше толкова сериозно положението и цената на дълга опираше до тези милярди, ок, има ги като парична и маса и могат да консолидират дълговете си само с един транш под формата на заем от ЕС.В същото време ситуацията изглежда доста мудна, обсъждания на дълго и на широко да се преведат ли пари, да не се ли, спазили ли са някво дебт то GDP рейшо и тн. Убеден съм, че ако нещата бяха наистина толкова сериозни и ЕС би бил толкова потърпевш от положението в Гърция, веднага биха се превели пари за финансиране на гърците. Тук въпроса е концептуален, ЕС не иска Гърция в ЕС. Ако наистина имаше нужда от нея, всичко това нямаше да се развива толкова бавно, мудно с цената на стачки, побоища и трошене по улиците. Просто щеше да се инвестира в страната веднага, акумулирайки рисковете като обикновенна инвестиция системата заработва и започва връщането на пари и мултиплицирането на лихва на отдадените такива (всички знаем, че може помоща да не бъде безвъзмездна ако системата работи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Импе със сигурност Гърция не струва толкова пари, но това няма значение . Истината е друга , политиците набараха кацата с мед и сега поради кризата им се позволява да правят от държавните пари частни , т.е. това си е кражба. В медиите ще изнесат какво ли не , но когато свиват парите нищо не им пречи да си ги въртят ролите - ти на мен , аз на теб и така парите от държавата да станат частни пари на някого. Според мен крадат и то жестоко.Този гръцки дълг е огромен и държавата им едва ли е раздала и половината от тези пари , те просто са крали и са станали милиардери някои гърци от тези пари.А самите книги са също средство за източване - оправдаване на изчзването на пари и то от хазните на някои държави. Много е интересно в кои държави са откраднати пари чрез гръцки книги..а сега политиците им и централните банкери въпреки че са откраднали парите ...те да се платят на държавните им хазни !!! Защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Въобще струва ли Гърция (като земя, население инфраструктура и каквото още се сетите) 444 000 000 000 еврокинта?За мене - не !!!По-добре въобще да не влизаме в Шенген, защото и нас ще ни яхнат да хрантутим някакви мързеливци, дето са вземали пенсии и заплати в пъти над заработеното от тях !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още