IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нойер: Отписването на гръцки дълг не заплашва френските банки

Експозицията към гръцки дълг е по-малка от печалбата на френските кредитни институции за първата половина на годината, изтъква управителят на френската централна банка

10:43 | 17.10.11 г. 1
<p>
	Кристиан Нойер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристиан Нойер. Снимка: Ройтерс

Френските банки могат да се справят със значително отписване на гръцки дълг, но все още е възможно кредитните институции в страната да бъдат рекапитализирани, заяви управителят на френската централна банка Кристиан Нойер пред CNBC.

„Гърция не е проблем за френските банки”, каза Нойер. По думите му общата експозиция на френските банки към гръцки държавни ценни книжа е значително по-малка от печалбите на френската банкова система през първата половина на годината.

Общият й обем е 8 млрд. евро при печалби за първата половина на годината от 11 млрд. евро.

Управителят на френската централна банка все още не отхвърля рекапитализацията на кредитните институции в страната, като се има предвид, че всички европейски банки може да бъдат задължени да увеличат изискуемата си капиталова основа в зависимост от решението на Европейския банков регулатор (European Bank Authority – EBA).

„EBA работи върху това. Очакваме окончателния резултат. Възможно е на френските банки да се наложи да увеличат капитала си през следващите няколко месеца, но моето виждане е, че те ще успеят да го направят чрез капитализиране на печалбата, която ще реализират през тримесечията, в резервите си“, смята той.

Нойер добави, че Европейският инструмент за финансова стабилност, който бе създаден от държавите от еврозоната за подкрепа на държави членки, изправени пред финансова криза, може да бъде използван за рекапитализиране на европейските банки.

През юли лидерите на еврозоната се споразумяха да увеличат обема на капиталовите гаранции във фонда от 440 млрд. евро до 780 млрд. евро.

Управителят на френската централна банка подчерта, че е убеден, че лидерите на еврозоната ще успеят да разработят план за действие за преодоляване на продължаващата дългова криза преди срещата на Г-20, която ще се проведе на 3 ноември в Кан.

През последните седмици европейските пазари вървят упорито нагоре, възлагайки надеждите си именно на такъв план.

„Уверени сме, че ще съгласуваме пакет, който ... се основава на заслужаващо доверие решение за Гърция. Той ще бъде базиран и върху силен европейски фонд за стабилност ... със сериозни възможности за действие. Той ще включва и по-силни капиталови нива ... в банковата система“, посочи Нойер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
егати математиката. печалбата ни е 11 милиарда не ни бърка да отпишем 7. това финансист, икономист или математик го приема за нормално не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още