IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столът на Папандреу се разклати заради плана му за референдум по спасителния пакет

Шестима членове на неговата партия поискаха оставката му, а мнозинството на ПАСОК в парламента се сви до два гласа, след като депутат напусна групата й

16:09 | 01.11.11 г. 2
<p>
	Георгиос&nbsp;Папандреу.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс

Правителството на гръцкия премиер Георгиос Папандреу е изправено пред заплахата от разпадане, след като депутат от управляващата партия ПАСОК напусна парламентарната група, водещ парламентарист призова за правителство на националното съгласие, а шестима високопоставени членове на управляващата партия призоваха премиера да подаде оставка, съобщи Ройтерс. 

Милена Апостолаки напусна парламентарната група на ПАСОК, оставяйки я със 152-ма депутати в 300-местния парламент на страната.Тя обяви, че ще бъде независим депутат.

Парламентарен представител поясни, че действията на депутата са предизвикани от изявлението на Папандреу за свикването на референдум, на който гръцкият народ да подкрепи или отхвърли споразумението с Европейския съюз за втория спасителен пакет за Гърция, който бе обявен миналата сряда.

Малко по-късно Васо Папандреу призова да бъде съставено правителство на националното съгласие, което да организира предсрочни избори.

„Призовавам президента на републиката да свика политическите водачи с цел сформиране на правителство на националното съгласие, което да гарантира спасителния пакет, договорен на 27 октомври, и да насрочи незабавни избори“, заяви Васо Папандреу.

Впоследствие информационната агенция ANA съобщи, че шестима членове на националния съвет на ПАСОК и приближени на бившия премиер Костас Симитис са призовали Георгиос Папандреу да подаде оставка.

„Страната спешно се нуждае от политически легитимно правителство и от план за национално възраждане“, се посочва в съобщение на шестимата, цитирано от ANA.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
Аз и под дьруга статия написах : По скоро с този ход цели да си запази политическото бъдеще... Ако беше приел на своя воля да изпълни реформите който да направят гърците по бедни въпреки частично опростения дълг, щеше да е по мразен и от Костов, и както в някоя друга секция на форума четох даже и внуците му нямало да могат да стъпят в Гърция... С този ход прехвърля топката към хората и каквото и да стане поне ще е Гръцката в политиката да папка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nikolait
преди 12 години
всичко е спекулиране на Борсите. Просто Папандреу като стар играч прави пари от спекулациите около гръцките дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още