IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Референдумът в Гърция повишава риска от неконтролируем фалит

Агенцията посочва, че решението за референдума „драматично повишава залога за Гърция и еврозоната като цяло“

19:52 | 01.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Fitch: Референдумът в Гърция повишава риска от неконтролируем фалит

Fitch Ratings обяви, че решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да постави последната сделка за спасяването на страната му на референдум, е увеличило риска от принудителен и неконтролируем фалит, както и вероятността за изгонването на Гърция от еврозоната, съобщава CNBC.

Fitch посочва, че решението „драматично повишава залога за Гърция и еврозоната като цяло“. Договореният миналата седмица втори спасителен план предвижда бюджетни икономии със сериозни последици за доходите на гръцкото население.

Папандреу шокира пазарите с изявлението си и остави инвеститорите да гадаят, дали гръцките граждани биха подкрепили подобни мерки.

„Отказ от спасителния план на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), наскоро договорен с гръцкото правителство, ще увеличи риска от принудителен и неконтролируем фалит, както и вероятността за изгонването на Гърция от еврозоната“, се казва в изявление на агенцията.

„Подобна развръзка би имала „сериозни финансови последици за финансовата стабилност и жизненост на еврозоната“, се посочва още изявлението.

„Като се вземе под внимание тежката програма за погасяване на дългове през първата половина на 2012 г., без външна помощ Гърция ще изпадне в принудителен и неконтролируем фалит“, посочва Fitch.

По-рано днес в Лондон, цената на двугодишните гръцки облигации се понижи, повишавайки доходността им до рекордните 84,66%. Цената на облигациите се понижи до 36,27% от номиналната им стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Гърците не само, че ще ги изхвърлят от Евро зоната, но ще ги изхвърлят и от ЕС, тогава на гърците ще им се види тесен света освен че лапаха заеми като невидели, получаваха от фондове на ЕС над 5 милярда евро годишно и бяха в пъти след втория по положително салдо по баланса с ЕС. Те това го знаят много добре, така че теориите, че били герои че били защитавали интересите на народа, са пълни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Съгласен !!!! Заслужават си една 10 годишна военна окупация от ВЕРМАХТ-а, тотално използване на ресурсите им, включително и робски труд от мързеливото им население, докато не върнат всичко до стотинка !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
Гърците са мързеливци - не им се работи и за това сега купонясват по стачки и протести :-))Вместо да им опрощават дългове, трябва да ги натиснат и да им вземат част от територията, за да си платят дълговете и ако продължават да са лентяи да им вземат цялата територия и да няма вече Гърция и скапани византийци ;-))Защо трябва всички да плащат, за да може гърците да мързелуват ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
IvaneJohn
преди 12 години
Браво на гърците !Така се водят преговори - трябва да покажеш , че с теб трябва да се съобразяват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още