IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Редукцията на гръцкия дълг е изключение и няма да се прилага за други

Всички правителства се ангажираха да не прибягват до подобни действия, обяви председателят на ЕК

15:25 | 29.10.11 г. 8
Барозу: Редукцията на гръцкия дълг е изключение и няма да се прилага за други

Споразумението на еврозоната за намаляване на гръцкия дълг, постигнато на последната среща на върха на ЕС, е "абсолютно уникална и изключителна" мярка, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за португалския вестник "Еспресу", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ЕС постигна споразумение в четвъртък за намаляване на гръцкия дълг със 100 милиарда евро, след като банките се съгласиха да опростят половината от заемите, отпуснати на Гърция.

"Гръцкият случай е абсолютно уникален и е изключение. Всички правителства се ангажираха да не прибягват до подобни действия", заяви Барозу в интервюто за в. "Еспресу".

В сряда португалският министър на финансите Витор Гашпар категорично изключи всякакво преструктуриране на португалския дълг и заяви, че такова решение " ще доведе страната до по-дълбока криза" и ще й попречи да има достъп до външно финансиране.

През май Португалия стана третата страна от еврозоната, която поиска помощ от ЕС и Международния валутен фонд след Гърция и Ирландия. В момента Португалия ползва финансова помощ от 78 милиарда евро.

Според "Еспресу" Португалия ще има нужда от допълнителни 25 милиарда евро.

"Португалия в момента се намира в ситуация, която я принуждава да прилага много строги и понякога болезнени мерки за икономическо равновесие. Но това е неизбежно заради достигнатото ниво на дълга", изтъкна Барозу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Всички бъркате, това е изключението което потвърждава правилото. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 0
timtam
преди 12 години
Тази сутрин по една TV пуснаха следния виц - Двама гърци си говорят "От ЕС ни отпуснаха над 200 млрд евро ама ние ги изядохме. Сега ниотпускат 10 млрд, но и тях сме ги изяли. А сега ни били опростили сто милиарда, но май вече трябва да почва да се работи." " Кой да работи, ние ли - обадил се другия грък. Ти да не сънуваш нещо." " Не бе - рекъл първия, не ние, а германците трябва да почнат да работят по здраво, ние гладни ли да седим". Майтап ама в него има доста истина, защото и Барозу е направил изказване, че това с опрощаването на 100 млрд евро от гръцкия дълг било изключение, което няма да се повтори. Дано да е прав, но прецедента вече е направен, какво ще се случва от тук нататък ще видим, защото комай финансите започнаха да движат от страхове, а не от ответни разумни действия, защото покрай световната финансова криза лъснаха толкова много лъжи, фалш, алчност, некомпетентност и арогнтност, и какво от това, едно нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Преди 3 месеца, пишех, че гърците нямат намерение да плащат и че Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, като техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване. Писах че всичко е добре разработена схема за "източване на ЕС". Това са просто фактите около казуса Гърция. Банките крадат в световен мащаб, Гърците крадат от банките на принципа, защо само ония да ядат от баницата. Българското правителство краде от народа си, за да дава на бандитските европейски и американски банки и за да си взимат тлъстите комисионни от това! В това отношение гръцкото правителство е много по-хуманно от нашето, защото краде от наи-големите измамници, а не от народа си!!! Преди 3 месеца ми слагахте минуси.....сега слагайте минусите на Барозу, Сарко и Меркел, че се подиграват с вас! Българите да се подготвят да стават слуги на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"От гледна точка на Европейците, българите са само полезни ***".Ама с такива политици толкова..... За ЕС ние не сме важни. Те са доволни, да не им изнасяме *** и мутри и да не се обвържем случайно пак с Русия, защото тогава няма да може да ни доят повече! Доволни са, да си плащамечленският внос и да ни съсипват икономиката. Доволни са да сме аборигени-роби. Това, че икономически сме зле, че *** престъпност излиза извън контрол, че ни ръководят 22 години мафиоти тях не ги интересува. Казват му "вътрешен проблем" и толкова! Всичко в името на печалбата, всичко в името на парите! Всичко е пари и власт, власт и пари" И са си прави. Не им трябва още една Гърция ! Конграчулейшън(както казва Борисов)....."Първокласна порода стадо".....качествен материал, породата е супер! Конграчулейшън на всички с новият американски президент Плевнелиев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърците това добре го знаят и въртят на пръстта си стринa Меркел и бай Сарко.Само как звучи конферентен разговор на Меркел, Саркози и Папандреу.От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ, Франция, Италия, Испания и т.н. Около 20 трилиона. Затова ЕС е военнополитическо джудженце, защото е разяждан отвътре от противоположни интереси. Всеки си тегли неговата черга.А икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Обещават едно, а правят съвсем друго. Явно са решили, че няма да плащат. Да обявят фалит, да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата, а другите да пият солена вода от Егейско море!"Все повече германци работят на втора и трета работа"Георгиос си пие узото, а Ханс ще бачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Гърците ще изнудват ЕС до дупка и каквото и да стане, пак ще са по добре от нас, защото не са дупедавци!!! Гърция ще спре плащанията по дълга, французи, германци и други кредитори ще пият една студена вода и ще отпишат някой и друг милиард. За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата ли.....? Както виждам Еврото става заложник на Гърция, явно те много добре са си направили сметката че ако се случи нещо с тях, еврото ще пропадне омагьосан кръг! Германия налива в пробита каца! Гръцкия пенсионер ще продължи да си получава същата пенсия, социалните им придобивки няма да се променят. Проблема е сега с португалци, испанци и италианци, да не повторят същия ход, че тогава последиците може да са сериозни, а за тях вече парички няма......Ако Гърция фалира жална им майка на еврозоната и от там на Германия. Кралят е гол - еврото също!!! Не е луд тоя които яде зелника, а тоя който му го дава !!! Така хитрите гърци дръпнаха над 100 милиарда евро от МВФ и на финала ще стане, че гърците ще има да връщат, а МВФ да взема, което няма да се случи никога, понеже е на път МВФ, да отиде в историята , тоест небитието!!! После Я камилата, я камиларя....Гърците, много умело са си разработили схемата. Не ги мислете че са глупави!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!Българите да се подготвят да стават слуги на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Ха ха ха ха ха ха ха!И аз им повЕрвах! Знам, че повече няма да правят така! :)))ПовЕрвах и на рейтинговите агенции, че европейския фонд са спасяване има рейтинг ААА!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Грую Груев
преди 12 години
повЕрвах ти, честно :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още