IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Готови сме дори и за излизане на Гърция от еврозоната

Ние не желаем това, но трябва да бъдем подготвени за всеки сценарий, за да осигурим икономическата стабилност и да спасим еврото, каза още еврокомисарят

19:15 | 06.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Оли Рен, Снимка: Ройтерс</p>

Оли Рен, Снимка: Ройтерс

Трябва да бъдем готови за всички сценарии, дори и за излизането на Гърция от еврозоната, заяви пред Ройтерс комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Оли Рен.

Той каза, че съставянето на правителство на широко сътрудничество в Гърция е единственият убедителен начин, за да може да се възвърне доверието към страната и да се
изпълнят поетите ангажименти.

Еврокомисарят подчерта, че е важно всички основни политически сили в Гърция да поемат ангажименти както на преговорите във връзка с втория пакет финансова помощ, така и за одобряването от гръцкия парламент на новата програма и мерките, които трябва да бъдат взети.

Европейският съюз днес засили натиска върху Гърция, като поиска от страната незабавно да сформира правителство на националното единство, което да приложи спасителната програма за страната, посочва Ройтерс.

Поискахме едно правителство на националното единство и продължаваме да сме убедени, че това е най-ефикасният начин, за да бъде възстановено доверието и да бъдат реализирани ангажиментите, каза Оли Рен пред Ройтерс.

Той добави, че в Атина се работи за възстановяване на доверието и че е необходимо гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос утре да излезе с един убедителен доклад пред Еврогрупата.

Оли Рен посочи, че сегашният гръцки парламент трябва първо да ратифицира новия европейски спасителен пакет и да приложи необходимите мерки, така че Гърция да може да получи шестия транш от заема на ЕС и МВФ.

От жизнено значение е големите политически партии да поемат ангажименти при преговорите по втория спасителен пакет, който включва намаляване на гръцкия дълг с участието на частния сектор, и да ратифицират в парламента новата програма, както и конкретните мерки, които се изискват от Гърция за нейното прилагане, каза Оли Рен.

Според него европейските партньори на Атина са почувствали, че "миналата седмица се е разклатило доверието им към Гърция, което означава, че страната сама е поела по един път, който би могъл да ги отведе извън еврозоната".

Ние не желаем това, но трябва да бъдем подготвени за всеки сценарий, в това число и за този, за да осигурим икономическата стабилност и да спасим еврото, каза още Оли Рен.

Всичко за дълговете на Гърция и политическата криза в страната може да проследите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Еврокомунизъм: От всеки германец според способностите, на всеки грък според потребностите!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Двaма гърци си говорят: - Еее, вече и след втората финансова инжекция от ЕС, краааайно време е някой да се хване и да поработи. - Добре, ама кой? - Ами кой ..., немците ... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още