IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разработва план за действие при евентуално излизане на Гърция от еврозоната

Основните положения от доклада вече са били представени тази нощ в Кан, където се провежда срещата на високо равнище на Г-20, разкрива пред ИТАР-ТАСС дипломат от ЕС

15:53 | 04.11.11 г. 1
ЕК разработва план за действие при евентуално излизане на Гърция от еврозоната

Европейската комисия е наредила да бъде разработен план за действие при евентуално излизане на Гърция от еврозоната, заяви пред ИТАР-ТАСС дипломат от Европейския съюз, пожелал да остане анонимен.

„Това, което по-рано изглеждаше невъзможно - излизане на държава-членка на еврозоната - вече се разглежда като реален вариант“, е казал източникът. По думите му основните положения от доклада вече са били представени тази нощ във френския град Кан, където се провежда срещата на високо равнище на Г-20.

„Ситуацията в еврозоната се промени кардинално, след като в понеделник гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви намерението си да проведе референдум за помощта от ЕС. Тогава за мнозина стана ясно, че Гърция се сблъсква, в рамките на стабилизационните усилия, с толкова значими политически, икономически и социални затруднения, че е възможно излизането ѝ от еврозоната“, е посочил дипломатът.

В сряда след германско-френски консултации в Кан германският канцлер Ангела Меркел заяви, че стабилността на еврозоната е по-важна от присъствието в нея на една отделно взета държава и по-конкретно на Гърция.

Базисните споразумения на ЕС не предвиждат процедура за напускане на еврозоната, като в момента експертите са започнали обсъждането на този вариант.

Междувременно от гръцкото министерство на финансите, цитирани от РИА новости, обявиха, че Гърция окончателно се е отказала от плановете си да проведе референдума.

В съобщението се посочва, че министърът на финансите Евангелос Венизелос е говорил по телефона със заместник-председателя на ЕК Оли Рен, с германския министър на финансите Волфганг Шойбле и с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, като ги е уведомил за гръцкото решение.

В документа се казва още, че се планира замяната на гръцките държавни облигации, притежавани от частни кредитори, рекапитализацията на банковата система в страната и получаването на първия транш от втория спасителен пакет да се реализират до края на февруари 2012 г.

„Общата сума на финансирането дотогава ще достигне 80 млрд. евро, за да се направи всичко възмажно за спасяването на гръцката икономика“, подчертават от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"ЕК разработва план за действие при евентуално излизане на Гърция от еврозоната ....."После следва план за.....Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400%, Гърция е проблем. Но Италия е кошмар....после за Испания, Португалия, Белгия, Франция, Германия..........накрая май само България и Румъния ще си останем в този Европейски съюз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още