IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция няма да получи спасителния транш, докато не реши остава ли в еврозоната

За Ангела Меркел и Никола Саркози спасяването на еврото е по-важно от спасяването на Гърция

08:15 | 03.11.11 г. 13
<p>
	Ангела Меркел и Никола Саркози по време на съвместната им пресконференция след срещата с Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс</p>

Ангела Меркел и Никола Саркози по време на съвместната им пресконференция след срещата с Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс

Гърция няма да получи следващия транш от спасителната помощ на Европейския съюз и Международния валутен фонд, докато не реши дали да остане в еврозоната. Това стана ясно след извънредната среща на лидерите на Германия и Франция с премиера на Гърция Георгиос Папандреу, предаде Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози дадоха ясно да се разбере след срещата, че спасяването на еврото е по-важно от спасяването на Гърция.

“Предпочитаме да стабилизираме еврото заедно с Гърция, отколкото без нея, но стабилизацията на еврото е по-важна”, заяви Меркел след края на срещата.

“Нашите гръцки приятели трябва да решат дали искат да продължат пътешествието си с нас”, допълни Саркози.

Георгиос Папандреу възмути европейските си партньори и предизвика паника на финансовите пазари, след като съобщи, че страната му ще проведе референдум за втория спасителен план, чиято рамка беше договорена миналата седмица. Референдумът вероятно ще се проведе в началото на декември.

“Въпросът не е дали искаме тази програма. Въпросът е в това дали искаме да останем в еврозоната”, заяви по време на пресконференцията в Кан видимо притесненият гръцки премиер след срещата си с Меркел и Саркози.

Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Колко злато струва хляба?! Никой не е по-голям от хляба и затова не сме съгласни да идват от символа на кризата наречен европейски съюз, да ни правят васали с половин чувал зърно, което са обещали навсички в пълен хамбар! Изглежда, че имат бюрократичен апарат, който повече взема отколкото да дава, а приоритетите им вече не са това, което бяха при създаването на европейския съюз, всеки ден измислят нов тормоз и нищо не произвеждат, а само харчат ресурсите ни за военни игри, защото никого от тях не са задоволили потребността си от гърмяне и убиване, при нас това се правеше с часове по-военно обучение и по-дълга казарма докато се закрепи стабилна и правилно ориентирана ценностна система на младежта. Този икономически тумор наречен европейски съюз повече вреди отколкото помага, защото стана символ и нарицателно на понятието криза. Европейският съюз е първото чудо, което ще изчезне безвъзвратно от света, казвам ви го защото познавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
За всички стана ясно, че когато острието е насочено към тялото, след кризата следва агонията, а след агонията, фалита и единственото, което досега спира този процес да се сбъдне по-бързо е предателството EURO, което пази и тези който натискат острието, и тези които се пазят от него. Единственото решение, е да се излезне от предателството европейски съюз и да се възстанови Националната Финансова Система на Националната Банка, очевидно една държава може да финансира себе си, а не още пет държави, а другата причина е, че приоритетите на европейския съюз вече не са това, което бяха при създаването му, а абслужват шепа некостеливи орехи, които харчат, тънат в охолство, харчат парите ни за военни игри, защото не са задоволили потребността си от гърмяне в казармата, пишат ни огромни задължения и всеки ден ни предлагат нов тормоз като плод на мисълта си. Мисля че европейският съюз е първото чудо, което ще изчезне безвъзвратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
A, сега кой-кого шантажира? Очевидно е, че ЕС не иска Гърция да излезе от еврозоната и да си плати дълговете, защото тогава банките им може да отпишат и повече от 50-60%. Тогава и други ще поискат да излязат от нея и банките ще трябва да отпишат още - въпросът е кои са тия банки и защо смятаме, че данъкоплатците трябва да са солидарни с тях, а не с обикновените гърци (които трябва да/ и мразим)? Дали за гърците няма да по-добре да излязат от ЕС вместо да агонизират? "Дълговете трябва да се плащат" - плащането на дълговете обаче има ли общо с оставането/излизането от еврозоната? Защо обаче и те трябва да са като нас, когато доларът падаше от "солидарност" към нашите кредитори ние го превалутирахме в евро?Били мързеливи - че дълговете натрупани през 80-те, а и след това да не би да са от преработване тука? И тяхната съдба изглежда ще е като нашата - балканска му работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Обаче през дланта на Папандреу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 12 години
Най-накрая забиха вилицата в масата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 12 години
Гърците вече са прецакали правнуците си когато са вземали тези заеми, без значение дали ще приемат плана или не. Ако играят с ЕС, имат шанс да запазят някакъв приличен, макар и занижен стандарт на живот, докато при евентуалното напускане на Еврозоната, катастрофата им ще е пълна. Предложението за референдум е изцяло популистки ход - измиване на ръцете в стил Понций Пилат и ако правителството няма намерение да фалшифицира резултатите, ще се превърне в едно от най-големите политически и икономически самоубийства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikodim
преди 12 години
Until Mr Papandreou stepped out of line, Greece was due to receive another ?8 billion tranche of its current bail-out loan, enough to cover wages and pensions until the end of the year and pay back some ?2 billion of debt maturing in December. He is reminded in Cannes that the money could still be withheld: disbursement is due next week. The progress report by experts from the EU and the International Monetary Fund (IMF) praised the governments reform efforts, but a quick skim through the annex listing to do measures reveals dozens of gaps. Not a single reform has been completed this year, says one European observer.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Moмчета не си мислете че ЕС и Еврозоната ще се разпаднат.Това са илюзии.По скоро ще смажат гръчолята.Саркозито ще им го отпори един та ще им шият задниците дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
stanislavr
преди 12 години
Май вече не е много ясно кой скърца със зъби. Гърците решиха, че няма смисъл да погасяват заемите си с нови и да заробят и правнуците си. Всеки е прав за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
dean.jordanov
преди 12 години
и без това болшинството от българи са повече ощетени от тази зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още