IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на еврозоната би било „смъртоносен“ ход за износител като Германия

Склонни сме да допуснем по-висока задлъжнялост на държавите от еврозоната само след отстъпки за по-силна финансова интеграция, твърди представител на Християндемократическия съюз

19:35 | 10.11.11 г. 6
Свиването на еврозоната би било „смъртоносен“ ход за износител като Германия

Германия ще се противопостави на всеки опит за свиване на еврозоната до най-силните ѝ членове с цел увеличаване на стабилността, заяви Михаел Майстер, парламентарен говорител по финансовите въпроси на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от Bloomberg.

“Това би било смъртоносно развитие за държава износител, каквато е Германия. Това изобщо не може да бъде в наш интерес и ние трябва да направим всичко, за да го предотвратим“, е казал Майстер, който е и заместник-председател на парламентарната група на християндемократите в Бундестага.

За първи път през миналата седмица Меркел и френският президент Никола Саркози допуснаха възможността държава-членка да напусне еврозоната във връзка с планирания референдум за новия спасителен пакет за Гърция, като подобна възможност не е залегнала в настоящото устройство на общността, която използва общата европейска валута.

Тогава френско-германската позиция бе, че това не е опит „да бъде сплашена Гърция с еврото, а по-скоро да се внуши страх у колебливите държави от еврозоната, така че да действат заедно“, смята Ян Техау, директор на базирания в Брюксел European center of the Carnegie Endowment for International Peace. „Това е стимул за реформиране, защото в противен случай те ще загубят много“, добавя той.

Майстер прави разлика между ултиматума, поставен на Гърция, и предложението държавите-членки да могат да напускат еврозоната, което да бъде подложено на гласуване на годишния конгрес на партията в Лайпциг между 13 и 15 ноември.

„Има смисъл да се подложи на натиск самоопределянето на една страна и би могло да бъде осигурено мнозинство за това“, посочи той.

Ако бъде одобрено, предложението все пак трябва да бъде съгласувано с останалите партии в управляващата коалиция, преди да се превърне в политика на правителството. След това Германия ще трябва да убеди партньорите си от Европейския съюз да се съгласят на промени в основополагащия договор на еврозоната.

Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
...Така че, при регулиране (ограничаване) и на кредитирането (главно потребителското), парите освободени от дълговете просто няма да имат лесен и бърз начин за влизане в икономиката и няма да предизвикат (хипер)инфлация. Ще трябва да бъдат инвестирани пряко, но това първо ще отнеме време, второ ще създаде работни места и трето ще вкара данъци в държавните бюджети. ...А, да - и четвърто и може би най-важно, ще превърне хората с пари от лихвари и спекуланти в инвеститори (в реалната икономика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Има нещо рационално в това, което казваш, но не е задължително след като дълговете бъдат разчистени да има (хипер)инфлация. Без да съм специалист по темата, си мисля, че такава може да бъде предизвикана главно по линия на енергосуровините - ако освободените от дълговете пари се насочат натам то да, наистина има опасност от (хипер)инфлация. Но това може и да НЕ бъде допуснато ако този пазар бъде стриктно регулиран и ограничен откъм спекулации. Например, отдавна има идея търговия с петрол да се позволява само на този, който има складове за такъв (т.е. така се режат всички спекуланти мятащи пачки през клавиатурите). Е, тогава възниква другата опасност - от монополи и картели, но тя също може да бъде борена. Също така, другият начин да се пусне инфлация е като се кредитира потреблението. Например, точно непремереното кредитиране наду инфлацията при цените на жилищата и точно чрез ограничаване на кредитирането сега Китай иска да нормализира нещата (има много статии в *** за това).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Тя Европа и интегрирана пак няма да има шанс срещу Китай ! Срещу тях никой няма шанс в момента и единственния начин е да бъдат ужилени чрез валутите , благодарение на стабилното евро Китай прави икономика , че дрънчи...Като им се отнеме стабилното евро и стабилния долар и без да ги молят онези ще си отвържат юана и майната им на еврейските пари наляти в Азия с истерия като за треска за злато ги наливаха. Еврото е стабилно защото има кой да задлъжнява в Европа и да обещава че ще си плати дълговете - решението е наистина дълговете незабавно да се платят и изчистят и после да му мислят тези които ще получат парите какво ще правят с тях !!!Освен хиперинфлация в Еврозоната друго не могат да направят и парите им ще се стопят като сняг..могат за да я предотвратят да инвестират в ЕЗ !!! единствения им избор , да направят инфлация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Те не могат да разберат основното , ЕЗ трябва да се рестартира като задлъжняването след това трябва да се ограничи максимално.Немците си пирамидизират банките от край време благодарение на собствената им спестовност и точно тя подхранва корпорациите им , които пък са супер задлъжнели ..т.е. трябва да се ограничи и спестовността във всяка една от страните.Ами ако утре германците тръгнат да теглят парите си , какво ще изтеглят от банките ? Всичко е одухано на корпоративни кредити , банките им са собственици на корпорациите им и са ги платили в пъти по скъпо от борсовата им цена.В интерес на всички е ЕЦБ да понесе удара и да изкупи като еднократен акт всички дългове на страни от ЕЗ и рекапитализира напълно банките..еврото ще се обезцени , но това е просто неизбежно.И е крайно време за фискален съюз , общи държавни облигации като следствие от него..но той трябва да ги предшества. В момента начело на ЕЦБ е точния човек - Марио Драги , незабавно трябва да се промени закона за банката ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
cso
преди 12 години
Ако не се интегрира Европа няма шанс срещу САЩ и Китай. Даже стратегическа интеграция с Русия би се отразила добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
"По думите му Германия би се съгласила на по-високи задължения на държавите-членки само след отстъпки за по-силна финансова интеграция..."Хем боли, хем сърби. За да има пазар и растеж и нови заеми ще се отпуснат, и още хартийки ще се напечатат. После гърците или другите задлъжнели били виновни... инфлация имало...криза имало... Ша са опраим! Ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още