IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Банките за развитие могат да предоставят 200 млрд. долара за закъсали страни

Заедно с регионалните банки за развитие можем да осигурим финансиране от над 200 млрд. долара, от които делът на СБ ще е около 150 млрд., посочва Робърт Зелик

21:08 | 01.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Президентът на Световната банка Робърт Зелик. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Световната банка Робърт Зелик. Снимка: Ройтерс

Банките за развитие могат да осигурят финансиране от близо 200 млрд. долара., за да помогнат на бедните страни да се справят с шоковите вълни, предизвикани от европейската дългова криза, заяви днес президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик, цитиран от Ройтерс.

Развиващите се страни усещат влиянието на дълговата криза в еврозоната чрез засилената нестабилност на пазарите, по-слабото търсене и сигналите за свиване на търговията в Западна Африка, каза Зелик.

"Според нашите оценки заедно с регионалните банки за развитие можем да осигурим финансиране от над 200 млрд. долара, от които делът на Световната банка ще е около 150 млрд. долара", посочи той.

Европейските банки вече разпродават активи, за да увеличат капитала си и има риск те да намалят кредитирането, което може да засегне страните от Югоизточна Европа и Балканите, предупреди ръководителят на СБ.

Зелик призова Г-20 да действа за засилване на доверието на пазарите и да вземе мерки за стимулиране на световния растеж и създаването на работни места, което може да помогне и на развиващите се страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още