IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на еврото може да застраши банките в Източна Европа

Рекапитализирането на западноевропейските банки може да затрудни финансирането на поделенията им в региона, пише Bloomberg

13:12 | 27.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Спасяването на еврото може да застраши банките в Източна Европа

Източна Европа е изложена на риск от пресъхване на кредитните потоци към региона, тъй като рекапитализирането на западноевропейските банки може да затрудни финансирането на местните им подразделения, пише Bloomberg.

Като се вземе под внимание, че около три четвърти от банковия сектор в региона е собственост на западни банки като UniCredit SpA и Erste Group Bank AG, местните подразделения вероятно ще получат по-слаба подкрепа и това ще се отрази негативно на растежа на кредитирането, посочва Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в анализ публикуван миналата седмица.

Банките, които стоят зад кредитния бум в Източна Европа от преди 2008 г. сега изпитват затруднения поради влошеното качество на отпуснатите кредити и забавения икономически растеж. Регионът пострада тежко от кризата, последвала колапса на Lehman Brothers Holdings Inc. преди три години и сега отново е застрашен на фона на финансовите сътресения в еврозоната.

„Това определено ще има ефект“, казва Кристиан Келър, икономист на Barclays Capital в Лондон. „Ако имате банкова система, която е до такава степен обвързана със западноевропейските банки, а те започнат да понижават ливъриджа си, без съмнение растежът в региона няма да се задържи на досегашните нива“, допълва той.

Повишеното изискване за капиталова адекватност може да накара банките да „свият балансите си“, посочва Келър. След като извършат пазарна преоценка на облигациите си, до 30 юни догодина банките от еврозоната трябва да достигнат капиталова адекватност от минимум 9%, се договориха лидерите на Европейския съюз (ЕС) късно вечерта в сряда. Банките от еврозоната се нуждаят от рекапитализация в размер на 106 млрд. евро.

Кредитирането в Източна Европа отслабва в сравнение с първата половина на годината, когато кредитите, отпуснати в 29-те страни акционери на ЕБВР нараснаха с 3%. В половината от тези страни се наблюдава спад, посочва Ерик Берглоф, главен икономист на банката, цитирайки инфлационно коригирани данни.

Във всички бивши комунистически страни кредитният ръст е под 10% – под една трета от нивата през 2007 г. - 2008 г., разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

За следващата година OTP Bank Nyrt., най-голямата унгарска банка, прогнозира стагнация на корпоративното кредитиране в страната.

„Днес вече е илюзия, че ако една банка е собственост на западна институция, тя определено е в добро финансово състояние, а собственикът и е добре капитализиран“, посочва Ласло Улф, заместник директор на OTP Bank.

Въпреки че повечето банки в Източна Европа имат ограничена експозиция към Гърция, UniCredit, Erste и Raiffeisen са сред банките, които вероятно ще се нуждаят от допълнителен капитал, за да удовлетворят новите изисквания за капиталова адекватност.

Плановете за рекапитализация трябва да включват и източно европейските подразделения на банките, посочва ЕБВР. През 2009 г. базираната в Лондон банка стартира така наречената Виенска инициатива, изискваща от големите западни банки да продължат да финансират подразделенията си в Източна Европа.

„Подкрепата трябва да включва и дъщерните дружества“, казва Берглоф. Процесът на понижаване на ливъриджа в Западна Европа застрашава това, което беше постигнато в Източна Европа, допълва той.

Западните банки трябва да преосмислят бизнес моделите си в Източна Европа, а отпусканите заеми да бъдат покривани с местни депозити. Това обаче, ще забави кредитирането, коментира Рони Рен, анализатор на Keefe, Bruyette & Woods в Лондон.

Erste и UniCredit вече обявиха, че ще опитат да понижат зависимостта на местните си подразделения от необходимостта от външно кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
gabar
преди 12 години
напълно съм съгласен, освен това, какво значение има дали собственика на акциите на някоя "гръцка" банка е от Европа, Русия или Азия - банката си е банка и състоянието и не се влияе пряко от това, кой държи акциите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
Ето и моята прогноза, в близките месеци следва национализиране на гръцки банки, те ще бъдат принудени да се отърват от част от клоновете си в Европа демек в България и част от нашите банки ще бъдат изкупени от чуждестранни инвеститори извън еврозоната тъй като там следва рекапитализация и паричните потоци насам ще се свият много, според мен на пазара ще навлязат играчи от русия и азия като е възможно и доста широко присъствие на турски банки у нас, но като цяло стабилността на банковия сектор у нас ще се запази дори е възможен малък ръст в тази посока !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
IvoDim
преди 12 години
Липсващия раздел от статията на блумбърг...."Sales of SubsidiariesWestern banks will examine every part of their balance sheet and may be more willing to sell subsidiaries than before and more reluctant to roll over financing when it matures, Keller said.While most lenders active in eastern Europe hold a limited amount of Greek bonds, UniCredit, Erste and Raiffeisen are all expected to be among those banks that will need to raise capital to meet the required ratio.Euro-region recapitalization plans must include the eastern units, the EBRD has said. The London-based lender in 2009 orchestrated the Vienna Initiative, a pledge from the regions biggest banks to continue financing their units."Euro Fix May Threaten Eastern Europe Banks - заглавието на оргинала...Сполай ВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още