IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска от проблемните банки да наберат 106 млрд. евро до края на идния юни

79 млрд. евро от сумата се падат на банки от периферията на еврозоната

10:33 | 27.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕС иска от проблемните банки да наберат 106 млрд. евро до края на идния юни

Европейските банки ще бъдат принудени да наберат около 106 млрд. евро допълнителен капитал до края на идния юни, предвижда схемата, договорена от лидерите на Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Планът за рекапитализация, който ще бъде проведен под надзора на Европейския банков регулатор (EBA), изисква от около 70 банки да повишат капиталовата си адекватност до 9%, след като извършат пазарна преоценка на облигациите си.

Лидерите на ЕС, които подписаха предложението на среща късно вечерта в сряда смятат, че мерките ще успеят да успокоят пазарите за състоянието на европейската финансова система. Ключов тест в това отношение е как детайлите около плана, включително дефиницията за основен капитал и методът на преоценяване на облигациите ще бъдат приети от анализаторите.

От необходимите 106 млрд. евро, 79 млрд. евро се пада на банки от така наречените страни от периферията на еврозоната - на Гърция 30 млрд. евро, на Испания 26,2 млрд. евро, на Италия 14,7 млрд. евро и на Португалия 7,8 млрд. евро. Повечето от допълнителните средства необходими за Гърция и Португалия вече са осигурени от съществуващите спасителни програми.

Недостигът във Франция възлиза на 8,8 млрд. евро и е разпределен между 4 банки в сравнение с 5,2 млрд. евро, необходими на 13 финансови институции в Германия – сума, която е чувствително по-ниска от прогнозираната от някои анализатори.

Около 7 млрд. евро са необходими за Volksbank в Австрия и Dexia в Белгия, които са в процес на дълбоко преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
Банките търсят риби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още