IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ може да предостави кредитни линии на изпитващи затруднения страни

Размерът на кредитната линия ще е ограничен до 5 пъти годишната вноска на въпросната страна към организацията

20:43 | 01.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
МВФ може да предостави кредитни линии на изпитващи затруднения страни

Международният валутен фонд (МВФ) може да предостави 6-месечни кредитни линии на изпитващи финансови затруднения страни, съобщават официални представители на страни от Г-20 и МВФ, цитирани от Bloomberg.

Предложението е направено след последния негативен обрат около развитието на дълговата криза в еврозоната, в резултат на решението на гръцкото правителство да проведе референдум по сделката за спасяването на страната.

Размерът на кредитната линия ще е ограничен до 5 пъти годишната вноска на въпросната страна към организацията, което прави подобен тип кредитни линии подходящи за по-малките страни.

Предложението вероятно ще бъде прието на срещата на върха на лидерите на страните от Г-20 следващата седмица в Кан, посочват източниците на Bloomberg.

На срещата се очаква европейските страни да потърсят финансова помощ от останалите членове на организацията.

Кредитните линии ще са последният от серията финансови инструменти представени от МВФ, целящи повишаването на ликвидността в момент, когато дълговата криза заплашва да се разпространи отвъд пределите на Гърция.

Инструментът може да бъде включен в по-широк международен пакет за подпомагане на по-големи страни, като Испания, а участието на МВФ ще служи като допълнителна гаранция за инвеститорите, казва Бесама Момани, професор по международни отношения към University of Waterloo в Канада.

Тя посочва, че кредитните линии могат да бъдат използвани за краткосрочното финансиране на по-малки страни, като Египет и Тунис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
СБ и МВФ са носители на Новият Световен Редте колонизират и разорят държавите по света чрез т нар стабилизиращи мерки ( аха точно така правилно сте си го помислили - Пакта за финансов " стабилност " или по точно колапс на онзи ***- комик наречен финансов министър и точно това - Пакт за разорение на държавата) като през 80-те години накара страните от Африка да си девалвират валутите и да се превърнат в източник на евтина работна ръка и суровинен придатък на Запада НЕ ПРАВЕТЕ ГРЕШКА - НАТАМ СМЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ И НИЕ - НЕ КЪМ ЕВРОПА А КЪМ СТРАНИТЕ ОТ 3-Я СВЯТ КАТО АФРИКА Световната банда директно управлява България и разсипва Бантустана чрез своите марионетки тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система:Дресиране на нации чрез условията за кредитиране Чрез т.нар. условия за заема (loan conditionalities) МВФ и СБ заставят държавите-длъжници да провеждат само такава политика, която служи на интересите на международните кредитори, докато в същото време държат съответната нация в усмирителна риза, за да не може тя да провежда независима икономическа политика. Една и съща рецепта се прилага навсякъде по света, независимо от дълбоките различия между държавите. Например те всички биват заставяни да приемат т.нар. "пакет от стабилизиращи мерки" на МВФ, който отваря широко вратите на националните икономики за т.нар. "чужди инвеститори" и чужди търговски банки. На държави, които откажат да прилагат този пакет от мерки, не се отпускат кредити за инвестиции в националната икономика, не се разрешава и разсрочване на плащанията по дълга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още