IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йошка Фишер: ЕС е прекалено голям за съгласуване на необходимите реформи

Трябва да се помисли за по-малка група от държави, която да съгласува реформи, преди да е станало твърде късно, твърди бившият германски министър на външните работи

16:40 | 09.11.11 г. 4
<p>
	Йошка Фишер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Йошка Фишер. Снимка: Архив Ройтерс

Европейски съюз с 27 държави-членки е неспособен да постигне споразумение за необходимите реформи и идва времето да се помисли за сформирането на по-малка група от държави, която да придвижи нещата, преди да е станало твърде късно, е заявил за германския седмичник Die Zeit бившият министър на външните работи на страната между 1998 и 2005 г. Йошка Фишер, цитиран от Ройтерс.

„Хайде просто да забравим за ЕС с 27 члена – за съжаление. Аз просто не виждам как тези 27 държави изобщо някога ще се споразумеят за каквито и да било съществени реформи“, е казал Фишер.

Според него ЕС е заплашен в момента заради дълговата криза в еврозоната и той разкритикува германското правителство за слабо ръководство.

„Имаме най-лошото германско правителство от 1949 г.“, твърди бившият министър, но добавя, че Германия е достатъчно силна, за да се справи с това.

“Трябва да внимаваме да не загубим Европа. В момента съществува висок риск това да се случи. Континентът ще оцелее без еврото, но в такъв случай ще умре като политически и културен проект“, отбелязва той.

Фишер е убеден, че авангардът от 17-те държави в еврозоната би могъл ефективно да поеме властта от 27-те членки на ЕС. По думите му тази по-малка група ще бъде по-стегната.

„Това, от което имаме нужда в момента, е план от 10 точки за Европа, за политически съюз“, смята той.

Според него Европа се насочва към „трансферен съюз“ в бъдеще, в който по-богатите държави ще осигуряват подкрепа за по-слабо проспериращите. „Всеки, който отрича това, просто лъже себе си“, убеден е бившият министър.

Той подчертава, че си струва да се обсъди създаването на еврокамара, в която да участват лидерите на националните парламенти, като по този начин те ще носят отговорност едновременно на национално и европейско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Конкретният отговор е: На балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
въпросът е къде сме ние?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Крайно време е за силна и централизирана Европейска федерация - и никакви други навлеци в ЕС, още пък по-малко анадолците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kamikatze
преди 12 години
Айде де ! От кога я чакаме тази федерация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още