IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕИФС трябва да бъде използван за гарантиране на банковата система

Така банките ще могат да купуват държавни облигации, които да продават на ЕЦБ, а това ще реши проблема с финансирането на Италия и Испания, смята инвеститорът

12:42 | 11.11.11 г. 4
Сорос: ЕИФС трябва да бъде използван за гарантиране на банковата система

„Той трябва да бъде използван за гарантиране на банковата система. Това ще създаде кредитор от последна инстанция, какъвто в момента липсва“, изтъква той. Спасителният фонд може да поеме риск за платежоспособността, който в момента е отвъд правомощията на Европейската централна банка, добавя той. „А за целта парите са предостатъчно“, категоричен е инвеститорът.

Подкрепени по този начин, банките ще могат да купуват високодоходни облигации на държави от еврозоната, които в момента се мъчат да намерят кредитори.

Банките ще бъдат окуражени да влагат ликвидни средства в държавни облигации, които да могат да продават на ЕЦБ във всеки един момент, развива тезата си той.

„Така че те ще се превърнат в еквивалент на пари в брой и ще са по-доходни от кеша. Това би позволило на държави като Италия и Испания да заемат при нищожни разходи през кризисния период“, подчертава Сорос.

Това ще направи италианския дълг „устойчив, тъй като ЕЦБ разполага с неограничени средства, за да осигури ликвидност". 

Същевременно банката няма да нарушава законите, забраняващи директно финансиране на правителствата от ЕЦБ“, смята той. Това ще бъде трик, но работещ трик, обяснява инвеститорът.

Втората причина за относителния му оптимизъм е убеждението му, че Германия и канцлерът Ангела Меркел преживяват решителна промяна на нагласите си.

„Всичко е в ръцете на Германия“, твърди Сорос. „Нагласата на Ангела Меркел се промени. Тя признава, че еврото е в смъртна опасност и е готова да рискува политическото си бъдеще, за да го спаси. Мисля, че тя разбира, че Германия е причината кризата да излезе извън контрол и в момента е решена да коригира това“, посочва той.

Запитан обаче какво би направил, ако все още бе в активна позиция на пазара, инвеститорът е категоричен: „Бих изчакал като всички останали, тъй като положението е много несигурно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Не може за грешките на един да плаща безпричинно друг. Няма как да стане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Supertrader, обезценка, казваш. А какво да правят спестителите? Нали се сещаш те каква цена са платили, за да се държат отговорно, въпреки потребителската вакханалия около тях. И сега, ако пуснем "спасителната" инфлация, точно те да изглеждат максимално глупаво в очите на всички. И до опростим дълговете на тези, които не са си правили сметката, когато са потребявали. Нали капитализма означаваше лична отговорност. Така ли ще я възпитаваме? Фалити трябват, фалити. И от тук насетне в продължение поне на едно поколение на никого и през ум да не му минава, че може да живее на заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Няма време за трикове , ЕЦБ да изкупи дълговете като еднократен акт до последното парче хартия..да се съберат и да променят закона за банката. Финансирането за всички ще дойде от тези пари , които ЕЦБ ще плати..да рефинансира и банките в ЕЗ , като кредитор от последна инстанция и то със закон това да стане еднократно - сега за да се излезе от тази ситуация.Еврото би следвало да се обезцени наполовина , но предвид добрите переспективи ще загуби дори по малко стойност , но въпреки възможността да се обезцени по малко трябва да се действа в посока по голяма обезценка , тя е просто желателна и затова за периода в който ЕЦБ само съхранява дълговете без да получава плащания по тях лихвата на еврото трябва да бъде нулева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
"Мощното оръжие е създаденият ЕИФС за защита на бедстващите икономики от еврозоната от скептични инвеститори, които залагат срещу тях."Инвеститорите не са скептични а реалисти повече от всякога и никакъв "трик" няма да разреши проблемите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още