IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрген Щарк: ЕЦБ не е „кредитор от последна инстанция“

Изкупуването на държавни облигации на проблемни държави от еврозоната няма да разреши структурните им проблеми, категоричен е членът на Управителния съвет на ЕЦБ

10:09 | 10.11.11 г. 4
<p>
	Юрген Щарк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юрген Щарк. Снимка: Ройтерс

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Юрген Щарк предупреди европейските правителства да не търсят подкрепата на финансовата институция за справяне с дълговата криза в еврозоната с аргумента, че това би подложило на риск независимостта на банката, съобщи Ройтерс.

„Ние не сме кредитор от последна инстанция и не съветвам европейските правителства да искат ЕЦБ да се превърне в кредитор от последна инстанция“, каза Щарк. „Това ще означава, че ЕЦБ веднага ще изгуби независимостта си“, добави той.

Европейските политически лидери увеличиха натиска върху финансовата институция да увеличи подкрепата си за затъналите в дългове държави от еврозоната като Италия и Испания с аргумента, че ЕЦБ е единствената ефикасна защита срещу атаките на пазара.

Щарк обаче посочи, че нейната подкрепа няма да разреши структурните проблеми в тези държави и добави, че подобни мерки по-скоро биха довели до вероятен риск.

„Ние няма да разрешим структурните проблеми, пред които са изправени тези държави или пред които са били изправени не отскоро“, твърди той. „От моя гледна точка, а мисля, че говоря и от името на колегите ми в Управителния съвет, ние няма да искаме и ще откажем удължаването на мандата на ЕЦБ като кредитор от последна инстанция за правителствата“, категоричен бе Щарк.

Според брокери вчера ЕЦБ се е намесила на пазара, за да изкупи огромни количества италиански държавни облигации.

Финансовата институция удвои закупуването на държавни облигации през първата седмица, откакто Марио Драги пое президентския пост в нея, показаха данни, публикувани в понеделник, макар самият той да определи програмата за изкупуването им като „ограничена“ на първата си пресконференция през миналата седмица.

ЕЦБ обаче не разполага с широкия мандат на американския Федерален резерв и английската централна банка за пълноценна политика на вливане на ликвидност.

„Точно това е причината защо ЕЦБ е толкова пасивна: тя няма онзи мандат, който има Федералният резерв“, отбеляза Щарк. „Ние имаме приоритетна цел, имаме ясен мандат, един предмет ... да осигурим ценова стабилност в средносрочен план“, обясни той.

Щарк се противопоставя на изкупуването на държавни облигации от страна на ЕЦБ и ще напусне поста си в края на годината, като според различни източници именно решението на банката да поднови през август програмата е довело до решението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Когато банките не смогват сами да "издоят" населението се включва държавата с данъчните си лостове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
ЕЦБ да не е перпетомбиле ? Няма как да не стане кредитор след като няма откъде да се вземат парите за плащане на лихви ,всеки длъжник независимо кой е той - държава ,банка , частно лице дължи лихви по парите които заема от някой. Парите , пари не произвеждат и няма откъде да се появят парите за плащане на тези лихви..те просто не съществуват и ЦБ няма как да не ги налее - включително и да рекапитализира банки се налага в момента. ОК , Гърция , Италия и Испания са задлъжнели чрез ДЦК , но пък банките в Германия са много празни откъм пари и се нуждаят от рекапитализация. Въобще да не си мислят ,че само в Гърция хората ще се грабнат да си теглят парите от банките , и немските банки ще бъдат напитени от същата вълна и как ще изплащат пари след като нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Безспорно дори ако не е последен кредитор за държави. ще е такъв за европейските банки.Така, че не виждам на къде ритат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Не е , но е обречена да бъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още