IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волкър: Дълговата криза принуждава ЕЦБ да върши нередни неща

Федералният резерв е направил каквото е могъл за икономиката на САЩ, убеден е бившият му председател

16:35 | 08.11.11 г.
<p>
	Пол Волкър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пол Волкър. Снимка: Архив Ройтерс

Мащабът на дълговите проблеми на еврозоната принуждава нейната централна банка да надхвърли традиционната си роля в опит да ограничи каскадния ефект на кризата, заяви бившият председател на американския Федерален резерв Пол Волкър през CNBC.

“(ЕЦБ) бе помолена да върши нередни неща от гледна точка на историческата ѝ мисия, която е да обслужва монетарната политика в Европа“, каза Волкър. „Спешните заеми не са част от тяхната мисия. Но събитията ги натовариха с тях“, добави той.

ЕЦБ е закупила държавни облигации на страни от еврозоната за 9,5 млрд. евро през миналата седмица, сочат последните публикувани данни по въпроса. Това е над два пъти повече от закупените през предходната седмица, а от началото на програмата за изкупуване на облигации ЕЦБ е похарчила вече 183 млн. евро.

Волкър сподели най-голямото си притеснение в момента – че политиците от Европейския съюз не ще успеят да убедят пазарите, че могат да действат заедно.

„Има известна разлика в мненията как да се действа политически, ... което прави нещата много трудни. Мисля, че те са се споразумели за отделни елементи от програмата. Но остава открит въпросът дали са се споразумели за необходимия обем и ефективност“, подчерта той.

В края на октомври лидерите на ЕС постигнаха споразумение спасителният фонда за еврозоната да достигне 440 млрд. евро, но начините за финансирането му все още не са определени.

„Те трябва да осигурят някакво финансиране в подкрепа на Италия и Испания през настоящия критичен период. Гърция бе облекчена от част от дълговото си бреме. Това са важни стъпки, но те все още не са осъществени докрай с достатъчно сила“, твърди бившият председател на Фед.

Що се отнася до американската икономика Волкър, който до януари бе председател на борда съветници за икономическото възстановяване в администрацията на президента на САЩ Барак Обама, отбеляза, че то „се влачи“, като безработицата и жилищният пазар остават основните опасения. „Хората не са щастливи и това е разбираемо“, изтъкна бевшият председател на Фед.

Той отказа да коментира дали Фед ще предприеме още един кръг по вливане на ликвидност за стимулиране на икономиката.

"Основният лихвен процент на Федералния резерв е близък до 0, а ликвидността в икономиката очевидно е достатъчна, така че той е свършил каквото е могъл да направи“, посочи Волкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още