IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ заплашва да спре да изкупува италиански облигации

МВФ и ЕК предупреждават, че ще наблюдават внимателно осъществяването на обещаните от Италия реформи

10:24 | 07.11.11 г. 1
ЕЦБ заплашва да спре да изкупува италиански облигации

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш предупреди, че тя може да спре да изкупува италиански облигации, ако правителството не одобри обещаните финансови реформи, съобщи ВВС, като се позова на интервю на представителя на Люксембург в ЕЦБ в италианския вестник La Stampa, публикувано вчера.

ЕЦБ поднови програмата си за изкупуване на облигации преди 3 месеца.

„Ако бордът на директорите на ЕЦБ стигне до заключението, че условията, довели до вземане на решението, вече не съществуват, той е свободен да промени това решение във всеки един момент. Обсъждаме го през цялото време“, твърди Мерш. „Нашата работа не е да оправяме грешките на политиците“, добавя той.

По-рано генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че „липсва доверие“ в планираните бюджетни реформи в Италия.

Италия се съгласи да осъществи ограничен пакет бюджетни реформи на срещата на високо равнище на Европейския съюз в сряда, но италианското правителство не постигна споразумение за издаването на декрет, който да приведе промените в изпълнение, което означава, че сега те трябва да бъдат гласувани в парламента.

Според Лагард МВФ внимателно ще наблюдава прилагането на реформите, след като Италия отправи покана към финансовата институция в този смисъл.

„Ще посещаваме (Италия) всяко тримесечие. Ще проверяваме как се изпълнява онова, което Италия обеща. И ако то не се прилага, аз ще обявя това“, посочва генералният директор на МВФ пред ВВС.

"Италия ще бъде наблюдавана и от Европейската комисия", заяви нейният председател Жозе Мануел Барозу, като по думите му през следващата седмица екип на комисията ще пътува за Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Опрощаване с повече от 60% от дълга на Гърция е възможно...", даже Гърция няма да върне нито един цент! И никой, никога не е очаквал това! В момента сме свидетели на пълен цирк, разиграван с фалш, присъщ на изкуствено създадена организация с абсолютно неясни цели с изключение на една! Тотален чадър над корпорациите и банките за сметка на свободите и частната инициатива на "малкия човек. Европейският Съюз доказа, че няма аргументи за своето съществуване в полза на народите от Стария Континент. Напротив и България е една от страните, които трябва горко да съжаляват за присъединяването си към тази варварска институция - зле скроено прикритие на "Клуба на богатите". Гърците отново удариха джакпота. Истината е че, въпреки водения до сега, охолен живот на гърба на останалите страни в ЕС (в частност България - "Болен, здрав носи!"), те отново ще изплуват чисти пред милия поглед на костюмарите от Брюксел. " Дните на ЕС свършват, щом Гърците получат последните 110-те милиарда евро! Дните на еврозаврите с костюми, съшити със златните конци на безнадежно самовлюбените марионетки, са преброени, и гърците това много добре го знаят!. На гърците ЕС ще им плати сметката, ама нашата сметка кой ще плати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още