IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Проблемът на Италия е в липсата на доверие към реформите

Натискът на пазара над италианските държавни облигации е "временна лудост", коментира италианският премиер Берлускони

21:42 | 04.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Проблемът на Италия е в липсата на доверие към икономическите мерки, обявени от нейното правителство, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

Лагард обеща фондът обстойно и строго да провери дали Италия е изпълнила ангажиментите си "в писмото от 15 страници, представено на членовете на еврозоната преди две седмици".

Италианският премиер Силвио Берлускони потвърди днес, че Италия се е обърнала към МВФ да наблюдава и да "потвърди" реформите й.

"МВФ много любезно дори ни предложи средства, които ние отказахме, като му благодарихме, тъй като не намираме за необходима такава интервенция", посочва Берлускони. Той добави, че страната му засега не изпитва необходимост да ползва механизмите на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) . Според него натискът на пазара над италианските държавни облигации е "временна лудост".

Кристин Лагард поясни след края на срещата на Г-20 в Кан, че Съветът на директорите на фонда ще започне работа над новия механизъм за кредитиране - "профилактичната линия на ликвидност, предназначена за осигуряване на разширено и по-гъвкаво краткосрочно финансиране на страни със силна политика и фундаментални показатели, но изпитваща системични трусове.

Междувременно лихвите по италианските облигации скочиха до 10-годишен максимум от 6,404%, отразявайки недоверието на инвеститорите спрямо третата икономика от еврозоната.

Този рекорд на доходността по италианските облигации последва рекордния спред - разликата спрямо лихвените равнища на германските облигации, смятани за референтни, скочила до близо 460 базисни пункта (4,6 процента) часове след новината за поставянето на Италия под наблюдението на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Кризата се развива заради конкретна държавна финансова грешка, поради която е налично съответно държавно финансово управление, което не е годно за съвременни "Незлатни пари".При прекратяване на тази държавна финансова грешка - кризата през 2011 г. ще се премахне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Засега е ясно едно нещо - капитализмът се намира в смъртна агония! Няма никакви признаци за края на кризата. Обратното. В момента започна нейната втора вълна. Сега е затишието пред бурята. Втората вълна вече набира сила и ще удари световната икономика през 2012-2014 г. Тя всъщност е започнала като загубите от нея ще бъдат поне пет пъти по-големи за световната икономика, отколкото през първата вълна. Според някои оценки загубите от първата бяха около 3 трилиона долара, т.е. загубите от втората ще бъдат 15 трилиона. Всички антикризисни мерки на сегашните правителства прехвърлят задълженията върху държавните бюджети, които, спрямо брутните национални продукти, станаха твърде големи, даже за най-богатите страни. През близките две години държавният дълг на Англия ще нарасне до 105 процента, на САЩ и страните от Еврозоната - до 125 процента, на Япония - до 170 процента. Опитите за управляемост се изразяват в печатане на долари, което в близко време ще доведе до хиперинфлация. Но тя ще разруши и икономиките на Европа, Китай и Русия. Доларът пада, защото САЩ са една фалирала държава. При сегашното положение федералният дълг на Америка никога няма да бъде изплатен. Живеем в свят, галопиращ към огромни беди и сътресения. Никой няма намерения да изгражда държави и правителства. Всичко е насочено към тяхното разрушение. В света доминират интересите на САЩ и на други страни, които са влезли във война за суровинните ресурси на планетата. Русия е главният суровинен източник. Който контролира суровините на Русия ще контролира бъдещето на планетата.И какво ще става по-нататък? Тази пирамида ще рухне. И тогава ще видим какво означава глобална криза. Моделирането показва, че сривът на дълговата пирамида на САЩ ще стане през 2012-2014 г. За да избегнат катастрофата американците ще се опитат да подпалят голяма война, с която да "нулират" своя дълг. Срещу кого? Ще припомним думите на Бжежински, че "новият ред трябва да се строи за сметка на Русия, върху руините на Русия и срещу Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още