IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се съгласи на мониторинг от МВФ

Източници от Г-20 заявиха, че МВФ вероятно ще бъде подкрепен с около 300 – 350 млрд. долара

14:35 | 04.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Италия се съгласи на мониторинг от МВФ

Италия, която е под огромен натиск от финансовите пазари и европейските си партньори, се е съгласила на мониторинг от страна на Международният валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС). Двете организации ще инспектират прогреса на страната при провеждането на дълго отлаганите реформи в пенсионното осигуряване, трудовия пазар и приватизацията, съобщава високопоставен източник от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Италианският премиер Силвио Берлускони, чието правителство е на път да изгуби парламентарната си подкрепа, проведе спешни разговори с лидерите на еврозоната и щатския президент Барак Обама.

„Трябва да сме сигурни, че поставените бюджетни цели са изпълними и ще бъдат изпълнени. Решихме да включим МВФ в процеса на мониторинг, тъй като фондът ще използва собствена методология. Италианците заявиха, че нямат нищо против“, посочва източникът на Ройтерс.

Въпросът е не какви са мерките, гласувани от италианския парламент, а как се прилагат, казва френският президент Никола Саркози.

„Италия не вижда проблем в извършването на мониторинг, включително и от страна на МВФ“, казва източникът от ЕС, допълвайки, че Европейската комисия (ЕК) и МВФ ще изготвят отделни оценки за напредъка на Италия.

Лидерите на Франция, Германия, Италия, Испания, Европейската централна банка (ЕЦБ), МВФ и европейските институции обсъждаха с президента Обама мерки за предотвратяването на нова глобална рецесия.

Източници от Г-20 заявиха, че все още не са договорени конкретни суми за разширяването на МВФ, но че фондът вероятно ще бъде подкрепен с около 300 – 350 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха. Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение. Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас. Световната икономика при всяко ново изостряне на кризата се разрушава по един и същи образец, както при кризата през 2008 г. - от периферията към монетарното сърце, т.е. към Федералната резервна система на САЩ. А там, както е известно, нещата са много по-лоши, отколкото в Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още