IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин рискува публично недоволство, ако помогне на Европа

"Изкарани с кръв пари, се използват за спасяването на мързеливите гръцки чревоугодници“, пише един от над 100 хил. китайски блогъри, недоволни от идеята Пекин да спасява на еврото

08:17 | 04.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пекин рискува публично недоволство, ако помогне на Европа

Китайците имат ясно послание към правителството си: Дори и не помисляйте да спасявате Европа, пише CNBC.

Преди срещата на страните от Г-20 в Кан десетки хиляди китайци изляха гнева си в блогове и форуми в интернет, призовавайки лидерите си, преди да спасяват Европа, да решат първо проблемите на Китай.

„Вътрешният натиск е огромен. Обикновените хора заклеймяват и най-малкия намек за евентуална помощ за Европа“, посочва близък до правителството източник, цитиран от Ройтерс.

Европейските правителства поискаха от Китай да вложи средства в специален инвестиционен инструмент, който да подкрепи фонда за спасяването на еврозоната.

Китай отговори на идеята предпазливо, като посочи, че първо иска да проучи детайлите около спасителния план. Въпреки това почти сигурно е, че европейците ще отправят посланието си отново на срещата на Г-20.

Голям процент от китайците живеят в бедност и много от тях вярват, че има много по-удачни начини за похарчването на валутните резерви на страната, надхвърлящи 3,2 трилиона долара.

Приоритети могат да са субсидиите за понижаване на нарастващите цени на основните продукти и жилищните данъци, инвестициите насочени към създаването на нови работни места, както и улесняването на достъпа до банкови кредити за потребителите и компаниите.

„По добре да спасим Уънджоу, отколкото Оу Джоу (Европа)“, посочва източникът на Ройтерс, припомняйки за един от най-богатите китайски градове, който наскоро беше засегнат от кредитна криза. От началото на годината десетки мениджъри на малки и средни предприятия в Уънджоу се укриват, след като са взели огромни суми на заем от местни босове на подземния свят, в резултат на решението на правителството да затегне кредитирането - пореден опит за понижаване на инфлационното напрежение.

Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
dean.jordanov
преди 12 години
Чеки, чеки... това за Китай, който цензурира Google и една камара сайтове ли говорим? Как така някви китайци говорят против политиката на комунистическото си правителство в интернет? По скоро прилича на фалшификат с който да оправдаят нежеланието си наливат пари в продънената каца наречена Еврозона... И лично аз мисля, че са прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още