IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е не по-малък грешник от Европа и САЩ

Фискалната картина в страната не е толкова розова, колкото Пекин иска да вярваме, но силният растеж може да оправдае много грехове, пише Financial Times

16:00 | 12.08.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Китай е не по-малък грешник от Европа и САЩ

Непосредствено след като Standard & Poor’s обяви историческото си решение да понижи рейтинга на САЩ миналия петък, официалната китайска агенция Синхуа публикува унищожителен редакционен коментар, порицаващ прахосничеството на западните страни и тяхната „пристрастеност към дългове“, пише Financial Times.

„Правителството на САЩ трябваше да се примири с болезнения факт, че добрите стари дни, когато просто можеше да заеме достатъчно пари, за да се измъкне от кашите, в които се забърква вече са безвъзвратно изгубени“, посочва китайската агенция, напомняйки, че Китай е най-големият чуждестранен кредитор на САЩ.

Неизказаният намек зад ожесточената критика е, че Китай за разлика от САЩ е страна, която разбира „общоприетия принцип, че всеки трябва да живее според доходите си“.

Наистина, в края на 2010 г. декларираният брутен дълг на централното китайско правителство е бил едва 17% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – дългова тежест много по-малка от тази в САЩ (87%), Великобритания (80%) и Япония (210%). (В края на фискалната 2011 г. дълговото съотношение на САЩ се очаква да достигне 100%.)

В края на миналата година, както S&P, така и  Moody’s повишиха кредитния рейтинг на Китай, като S&P се позова на умерената задлъжнялост, силният износ и розовата перспектива за китайската икономика като цяло.

Китайското правителство обаче далеч не е въздържаният и целомъдрен кредитополучател, за който се представя.

Когато оценяват реалната дългова ситуация в дадена страна, рейтинговите агенции обикновено използват показател известен като „общ правителствен дълг“. Този дълг включва задълженията на централното и местните правителства, както и тези на фондовете за социално осигуряване. Дълговата тежест в повечето развити страни като САЩ се изчислява именно по този начин.

В навечерието на финансовата криза от 2008 г. местните и регионалните китайски правителства се впуснаха в строителна вакханалия за изграждане на инфраструктура и така акумулираха огромни дефицити, обикновено отклонявани към специални финансови инструменти, позволяващи заобикалянето на закони, изискващи от местните власти да провеждат балансирана бюджетна политика.

Различни ведомства на китайското правителство имат различни оценки за общия размер на дълговете на регионалните правителства. Според един от по-представителните анализи в края на миналата година тези дългове са възлизали на около 37% от БВП на страната. Данните са на GaveKal-Dragonomics, компания за икономически изследвания.

Ако се включи цялата палитра от други задължения, за които Пекин открито или индиректно е отговорен, като например нарастващият дълг на железопътното министерство, облигациите, издадени от така наречените банки за специални политики, отпускащи кредити от името на държавата и лошите кредити в държавната банкова система, GaveKal-Dragonomics изчислява, че реалното съотношение на дълг към БВП в Китай може да достигне 90%.

Други анализатори вярват, че общата дългова тежест е по-скоро около 70-89%, докато Fitch Ratings предлага консервативна оценка за 48% в края на миналата година, на базата на непрозрачната и непълна официална информация.

Основната идея е, че китайската дългова тежест е доста по-висока, отколкото страната е склонна да признае и че голяма част от този дълг е бил натрупан през последните няколко години, като резултат на мерките, предприети от Пекин за овладяване на последствията от глобалната финансова криза.

“Въпреки че официално обявените дългови нива в Китай са ниски, китайската банкова система е натоварена с такова количество индиректно свързани с държавата дългове, че ако включите в сметката някои от тях, реалният дълг може да се окаже много висок“, каза Шърлийн Чу, директор на Fitch за Китай.

„Хората забравят, че Китай осъществи фискалните стимули чрез банковата си система, вместо чрез продажбата на облигации, както направиха много други страни“, допълва тя.

Въпреки че правителственият дълг определено е доста по-висок, отколкото изглежда на пръв поглед, никой не прогнозира неизбежна дългова криза в Китай.

„При икономика с номинален годишен ръст от 15% и данъчни постъпления, равняващи се на около 26% от БВП, Китай определено разполага с повече опции, от да кажем Гърция“, казва Стивън Грийн, директор за Китай в Standard Chartered.

Друга ключова особеност е фактът, че Китай, точно както Япония, няма голям външен дълг. Ето защо в случай, че външните кредитори решат да се оттеглят, това няма да предизвика криза.

В допълнение, китайските заеми са използвани главно за финансиране на инфраструктурни проекти, които ще донесат бъдещи икономически ползи, докато САЩ изтеглиха значителни кредити, за да закърпят бюджета си за отбрана и социално осигуряване – разходи, които нямат същия икономически ефект като инвестициите в инфраструктура.

Фискалната картина в Китай не е толкова девствена, колкото Пекин иска да вярваме, но силният растеж може да оправдае много грехове, а ситуацията на Запад остава много по-сложна.

Ето защо в началото на седмицата официалните китайски медии си позволиха тази малка лекция след години на поучения, отправяни от западните икономисти към Китай. Затова и Синхуа уверено заяви, че „всички американци, както политиците във Вашингтон, така и банкерите на Уолстрийт, трябва сериозно да преосмислят действията си, за да не позволят страната им да рухне в потенциалната финансова пропаст.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Китай също са жертва на държавната финансова грешка (ползване на "Незлатни пари" при непригоден за тях начин на държавно финансово управление от време на "Златни пари"), която разрушава стопансвото на други държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
за 1000 % си прав ама ти остави няколко милиона без пенсии или здравни услуги и ще видиш дали те спасява това че са ти вътрешни кредиторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Истината е, че данъкоплатците ще духат супата. И пак ще излезе както е казал Римските консули ""да го д...т бедните""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
То ако се включи индиректния дълг на щатите те отиват на над 1000%(хиляда да) дълг спрямо БВП. Само че такъв момент, че повечето кредитори и на САЩ са вътрешни. Т.е. с един закон за национализация на ФЕД може да се свалят едно 8 трлн. веднага. Допълнително техните си банки пак може да ги национализират и фалират. Така, че цялата история с дълговете е страничен продукт/дефект на монетарната система. По дефиниция парите са еквивалент на някакъв реален актив. Начисляването на лихва, без да се създаде по-голям актив от главницата+лихвата, на практика представлява създаване на пари зад, който реално няма актив. Това естествено се регулира, чрез инфлация. Обаче централните банки шмекеруват(по най-разнообразен начин) за да подтиснат естествената инфлация и така се трупат дългове, зад които няма активи. Оттам Фед печата пари и генерира нов дълг за да покрие статия при което влизаме в омагьосан кръг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
deBill
преди 12 години
ще крепят няма къде да отидат или ако няма на кого да изнасят ще се върнат към един път ориз на ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Ами ако така ще се водят сравненията може да се включи в дълга на САЩ и дълга на всеки един от щатите поотделно, за който също никой не говори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още