IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин изригна срещу САЩ

Китайските власти за изнервени заради понижения рейтинг на САЩ и призовават за бързи реформи и нова световна валута

15:26 | 06.08.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китай е най-големият кредитор на САЩ.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай е най-големият кредитор на САЩ. Снимка: Ройтерс

След намаляването на кредитния рейтинг на САЩ от агенцията  Standard & Poor's Китай осъди остро "недалновидните" политически препирни в САЩ. В същото време Пекин настоява, че светът се нуждае от нова, стабилна валута за резервите си, предаде Ройтерс, цитирайки китайската осведомителна агенция Xinhua.

"Китай, най-големият кредитор на единствената световна суперсила, има пълното право да поиска от САЩ да се заемат с решаването на структурните проблеми на дълга и да гарантират безопасността на китайските валутни резерви в долари", се посочва в коментара, излъчен от агенцията. В момента Китай държи в щатски книжа по дълга около 1,2 трлн. долара, повече от всяка друга страна.

"Вашингтон трябва да намали гигантските си военни разходи и раздутите разходи за социални помощи", се казва още в комюникето. Ако САЩ се провалят в опита си да живеят според възможностите си, ще последват опустошително намаляване на кредитния рейтинг и глобални финансови бури.

Пекин настоява за международно наблюдение на проблема с американския долар и смята, че едно от възможните решения е въвеждането на нова, стабилна валута за валутните резерви, за да се избегне световна катастрофа, предизвикана от една-единствена страна.

Рейтинговата агенция Standard & Poor`s понижи кредитния рейтинг на САЩ от AAA до AA+, а решението е взето заради опасенията от нарастването на бюджетния дефицит.  Перспективата е "отрицателна", което означава, че в следващите 12 до 18 месеца може да последва ново понижение.

Като следствие от решението на агенцията експерти не изключват нови турболентности на финансовите пазари. През последните няколко дни борсите в Европа и САЩ отчетоха масивни загуби, а паниката на Wall Street изтри печалбите от началото на годината.

Вашингтон реагира на понижаването с обвинения, че агенцията е допуснала грешка от 2 трлн. долара при изчисленията си на бюджетните проекции. "Фактът, че решението е взето с допусната грешка за 2 трлн. долара говори сам за себе си", реагира министерството на финансите. Смята се, че служителите на агенцията са объркали сметките при съпоставянето на външния дълг с брутния вътрешен продукт на страната.

Според лидера на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса Хари Рийд решението на агенцията доказвало, че предпочитаният от демократите метод за боравене с бюджетната политика - смес между повишение на данъците и съкращаване на разходите, е правилният път. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
м дам - мисля че ще имаме нова парична система след тая криза - доларът е обречен а с това и мощта на Американската империя .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Yonko91
преди 12 години
Около 68% от целия дълг се държи от американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
и ти ли се плашиш приятелю......????!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
godjiro
преди 12 години
Има много просто решение за спора и положително за целия свят, САЩ и Китай.Просто вземат ФЕД и печатницата за долари от еврейчетата , изгонват Бернанке и го дават на Банк ъф Чайна и слагат председател на ФЕД - Чен *** и готово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
тоя път е наистина пич - гледай шоу в следващите месеци и години !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
ivo0101
преди 12 години
"Вече е почти сигурно, че се върви към обезценка на долара. Щом кредиторите се развикват... ", пич долара се обезценява от както е въведен Форекс пазара т.е 40години!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
balkando
преди 12 години
Кофти е да осъзнаеш, че твърдата скала върху която си мислиш че строиш, всъщност е пясъчник. Под дъжда ! Вече е почти сигурно, че се върви към обезценка на долара. Щом кредиторите се развикват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 8
vvexin
преди 12 години
за да бъда точен, всъщност целият дълг е:114.5 Trillion Dollars - US unfunded liabilitiesв банкноти от 100$ е равен на Empire State Building
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 5
vvexin
преди 12 години
не искам да ви развалям настроението но ЦРУ е на друго мнение:Debt - external: $13.98 trillion (30 June 2010)country comparison to the world: 1 $13.75 trillion (31 December 2008)note:approximately 4/5ths of US external debt is denominated in US dollars; foreign lenders have been willing to hold US dollar denominated debt instruments because they view the dollar as the world's reserve currency GDP (purchasing power parity): $14.66 trillion (2010 est.)country comparison to the world: 2 $14.25 trillion (2009 est.)$14.64 trillion (2008 est.)note:data are in 2010 US dollars https://***.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/us.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
meto76
преди 12 години
В момента Китай държи в щатски книжа по дълга около 1,2 трлн. долара, повече от всяка друга страна, но това е под 10% от 14 трилиона долара дълг.80% от американския дълг се държи от американски граждани и компании!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още