IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците са бесни на правителството си заради понижаването на рейтинга на САЩ

Нарастват съмненията, че Пекин не е защитил по най-добрия начин интересите на страната, след като е инвестирал около половината от китайските валутни резерви в щатски облигации

14:50 | 09.08.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Китайците са бесни на правителството си заради понижаването на рейтинга на САЩ

Не само мнозина американци са разстроени от решението на Standard & Poor’s да понижи кредитния рейтинг на САЩ. Много китайци също са бесни, но техният гняв е насочен срещу китайското правителство, пише New York Times.

През почивните дни китайските интернет сайтове почервеняха от критики спрямо начина по който Пекин управлява валутните резерви на страната – традиционно езотерична тема, която рядко привлича общественото внимание в страната.

Решението на Standard & Poor’s обаче, се оказа гореща тема. Ентусиазмът на китайците да се включат като потребители в щастливата икономическа приказка на страната си до голяма степен бива охлаждан от фискалната и валутна политика на комунистическото правителство.

Китайският фондов пазар претърпя спад в понеделник, поради опасенията на инвеститорите, че събитията в САЩ и Европа ще отслабят търсенето на китайски стоки на западните пазари. Шанхайският A-share се понижи с 3,78% и се оказа третият най-слабо представил се индекс в Азия, след индексите в Тайван и Южна Корея.

„Кредитният рейтинг на САЩ е понижен, но защо ние сме най-голямата жертва“, пита блогър в един от популярните китайски сайтове Sina Weibo. “Китай винаги се е кланял на САЩ. Кога Китай наистина ще се надигне и ще отхвърли постоянния си страх от реакцията на Съединените щати?“

Много от интернет постовете имат подобно националистическо звучене и изразяват съмнение за това, дали правителството е защитило интересите на страната по най-добрия възможен начин, като е инвестирало около половината от китайските валутни резерви, възлизащи на 3,2 трлн. долара, в щатски облигации. Инвестициите в щатски ДЦК на никоя друга страна по света не се доближават дори бегло до подобна сума.

„По въпроса за щатския дълг стратезите на китайското правителство се държат като свине. Те по-скоро ще позволят нашите пари да бъдат използвани от други, отколкото да бъдат оставени на разположение на хората (китайците)“, се казва в друг пост от последните дни. Скоро след публикуването му този коментар изчезна, вероятно изтрит от администраторите, цензуриращи сайта.

Все пак по-голямата част от коментарите говореха за накърненото китайско честолюбие и не предлагаха адекватни алтернативи за валутната политика на страната.

Причината за това, без значение дали китайските блогъри патриоти го съзнават или не, може би е фактът, че Пекин разполага с много малко други опции, ако иска всеки месец да купува десетки милиарди долари, за да държи валутата си евтина и така да защитава експортната си машина. Съществуват твърде малко заместители на щатските облигации, които са в състояние да абсорбират огромните валутни резерви на поднебесната империя.

Въпреки това, китайското правителство не иска да бъде възприемано от обществото като сервилен изпълнител на американската финансова политика. Затова и държавните китайски медии бяха крайно критични към проблемите с управлението на щатския дълг. Атаките стартираха в събота, след като правителствената информационна агенция Синхуа заклейми американското „дългово пристрастяване“ и продължиха в неделя и понеделник с критични коментари в държавните всекидневници.

Показателно е, че китайската централна банка и останалите правителствени агенции официално оставиха понижаването на американския рейтинг без коментар.

Всъщност в стъпка, която трудно може да се определи като анти-американска, Китайската централна банка остави юанът да поскъпне спрямо долара с 0,23% в понеделник сутринта. САЩ отдавна притискат Пекин да позволи на юана да поскъпне.

Достигането на новата стойност от 6,4305 юана за долар представлява най-големият дневен скок на китайската валута при ежедневното фиксиране на валутния курс от централната банка от ноември миналата година.

И все пак, от началото на годината юанът е поскъпнал спрямо долара с едва 2,5%. Икономистите в Пекин и на Запад са скептични доколко китайските лидери са склонни да приемат рязко повишаване на цената на юана. Печатането на достатъчно юани за изкупуването на толкова много долари създава напрежение между централната банка, потребителите и бизнесите, които искат да развиват вътрешния пазар.

Една от противоречивите политики на Пекин беше бързата експанзия на паричното предлагане. От началото на 2009 г. показателят за парично предлагане М2 е нараснал с 64,3% в Китай спрямо едва 10,4% в САЩ.

Нарастването на паричното предлагане в Китай предизвика инфлация на пазара на недвижими имоти и започва да се отразява върху потребителските цени. През юли инфлацията в Китай е нараснала с 6,5% на годишна база.

Друга политика на Китайската централна банка, която влияе негативно на вътрешния пазар е изискването държавните търговски банки да предоставят все по-голям процент от депозитите, които държат на централната банка вместо на бизнеса. Китайските търговски банки трябва да внасят повече от една пета от активите си в централната банка, без за това да им бъдат плащани почти никакви лихви.

Това осигурява на централната банка източник на евтин капитал за финансиране на валутните резерви на страната, но в същото време лишава много малки и средни бизнеси от необходимите им кредити. Търговските банки непропорционално предоставят ограничените средства, с които разполагат на големите държавни предприятия.

Един от многобройните блогъри, публикували коментарите си през последните дни в китайските сайтове синтезира общественото недоволство: „Китайският народ всеки ден се труди усърдно, икономическата среда е добра, но животът на хората не се подобрява. Излиза, че това е така, защото правителството затяга коланите на хората, за да дава заеми на САЩ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Комунизъм, ти какво очакваше ... Капиталистическата им икономика ги дърпа напред, комунистическата им политика ги дърпа назад, вече 30 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Китай размаха пръст на САЩ! Китай по-точно-удари просешката през сурата САЩ. Всяко правителство пуска облигации. Други правителства /частни компании могат да ги закупят и да печелят от лихвата която се счита за солидна и гарантирана. Американските облигации винаги са били хит на пазара. Сега ако САЩ обяви фалит, закупилите облигации имат право да пият по една студена вода. Че като са прости китайчетата и са купили американски облигации кой им е крив? Ако САЩ обявят фалит Китай ще произвежда ориз от непотребни хартийки, дето се казва лакомо дупе кръв ***. Китай има да чака от умрел писмо, някой да й върне трилионите долари, по скоро светът ще изчезне. Това е все едно да дадеш пари на Mутра назаем и да искаш да ти ги върне. Това е удар против Америка, по-голям от този на 11 септември, само оръжията са различни. Индекса Dow Jonson, може да се срине скоро до ниво 5000, а с него и Долара да загуби 50-60% от стойноста си. Но краят на финансовите терористи най-вероятно ще бъде същия като на Осама бен Ладен. Интересен факт е че неприятностите на Строс-Кан са започнали един месец след като той е казал че "вашингтонският консенсус се е изчерпал". Преведено на човешки, той е казал че доларът вече не може да играе роля на световна валута. Доларът няма покритие и е просто една хартийка. САЩ са *** в световната икономика, рече Путин, Чавес нарече САЩ *** за световната икономика също, Интересно, ....а сега и Китай го казва (звучи като заговор петрола вече да не се продава с Долари). Това би обезценило долара до цена близка на хартията т.е. едно кило долари=едно кило хартия. Да се молим САЩ да не пуснат HAARP в действие срешу Китайците, че войната, която ще запалят тоя път, ще бъде страшна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 12 години
Интересно какви са тия китайски блогъри и кого представляват Все едно няко чуждо издание да почне да коментира глупотевините от форума на инвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Аз предлагам да купуват левчета. Така, вместо щатите, да инвестират повечко у нас, а ние пък, ще им изтеглим икономиката. И те ще се успокоят, и янките няма да се дуят, такива работи ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Трябва да развиват вътрешното си потребление, а не да трупат резерви. Средния китаец взима по 50$ на месец! Нямат много полза от огромния си износ ако не се подобрява живота на хората от това. На всичкото отгоре американците не продават технологии под предлог, че е пробив в националната сигурност т.е. те тея резерви няма за какво да ги използват освен за купуване на ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
А за какво са им изобщо такива големи резерви?! И ако няма къде, по-добре да инвестират всичко в собствената си икономика, защото иначе, все едно си хвърлят парите на вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 12 години
Ами да вземат да си инвестират резервите в Гръцки,италиански,испански и други подобни сигурни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
Прави са си (за тях си) китайците. Не стига, че работят като роби и труда им е оценяван с пъти по-ниско от този на американците, но на всичкото отгоре, това дето го изработват ще бъде обезценено от обезценката на долара и американските дългове. Всъщност, ако китайците знаеха на какъв огън ги пържат и ако можеха да се организират, глави щяха да хвърчат. А пък за това, което правителството им върши, предавайки интересите на собствения си народ, деветте кръга на ада ще са крайно недостатъчни като наказание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
boogie
преди 12 години
Хе хеА га ядоха кифтетата ни риваха.Произвеждаха като ненормални, за да продават на американците, които живееха като за последно на кредит.И американците в какво плащаха - в долари.Ако не бяха американските долари, още щяха да носят куртки от времето на Мао, да си стоят по селата и интернет щяха да са виждали малко повече от Северна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още