IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на края за китайския икономически модел?

Свободата на словото и интелектуалният капитал не са задължителни условия за една икономика със средни доходи, коментират анализатори

13:18 | 01.07.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Началото на края за китайския икономически модел?

Днес Китайската комунистическа партия празнува 9 десетилетия начело на държавата и определено може да се гордее с няколко постижения, пише CNBC.

Двуцифреният растеж през последното десетилетие превърна Китай във втората икономическа сила в света след САЩ. Китай също така е и основният производствен център на планетата, като марката „Произведено в Китай“ може да бъде открита върху всичко от детски играчки до автомобили.

Все пак не липсват и критици, които припомнят, че китайското икономическо чудо е спонсорирано изцяло от държавата, а частният сектор е подложен на сурови регулации.

„Партия, която остава на власт, като контролира медиите, цензурира продажбата на книги, преследва религиозните общности и не позволява свободни избори – може би можете да наречете това успех, но аз не мисля, че той е от полза на хората в Китай“, казва Шон Кинг, вицепрезидент на Park Strategies.

Според други анализатори проблеми като свободата на словото не са от особено значение на този етап от китайското икономическо развитие, когато страната все още се опитва да се превърне в „икономика със средни доходи“.

„Свободата на словото и интелектуалният капитал не са задължителни условия за една икономика със средни доходи. Трябва просто да подобрите условията на живот и да изградите основната инфраструктура“, казва Пол Донован, изпълнителен директор на UBS Investment Bank.

Китай се развива именно по този модел

„Определено за последните 30 години партията е впечатляващо ефективна в осигуряването на икономически блага за хората. Тази политика измъкна стотици милиони от мизерията“, казва Никълъс Консонери, анализатор за Китай на Eurasia Group.

Все пак някои наблюдатели посочват, че социалното недоволство в последно време може би е знак за началото на края на този модел.

Подобна политика работи в началните стадии на икономическо развитие, казва Донован, „тъй като се свежда до мобилизиране на материални ресурси – осигуряването на всичко необходимо за набирането на достатъчен капитал, така че хората да могат да преминат на следващото ниво“.

Сега когато преминава към следващия етап от развитието си, Пекин ще трябва постепенно да започне да се отказва от тоталния контрол. „Проблемът за страна като Китай е, че когато сте достигнали брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението някъде между 5 хил. и 15 хил. долара, преминаването на следващото ниво не може да бъде ръководено от държавата“, посочва Донован.

През 2010 г. БВП на глава от населението в Китай достигна 4400 долара, което означава, че страната скоро може да се наложи да преосмисли стратегията си, допълва той. „Иновациите са това, което води растежа към следващото ниво, а иновациите са много трудни за постигане в условията на авторитарен режим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
cuprum
преди 12 години
Искам да попитам пишещите тук. Вие пътували ли сте до Китай? Ако някой е пътувал, да направи сравнение с България или Русия или Турция или някоя страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
http://***.chinaembassy.bg/bjly/bjlygk/5/t139027.htm Не заблуждавай четящите тук, ако си невеж е друг въпрос, но пак не те оправдава. Явно монархията при китайците е с друго значение, тъй като забраненият град и до ден днешен е туристическа атракция от 1924 г.. Монархията в китай е до 1911г. "Властта на императорите приключва със Синхайската революция. На 1 януари 1912 г. е провъзгласена Република Китай с първи президент Сун Ятсен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
fras
преди 12 години
Днес Китайската комунистическа партия празнува 9 десетилетия начело на държавата и определено може да се гордее с няколко постижения, пише CNBC.------------------------------------------------------Май не е така. До Втората световна война Китай си е имал император и определено не е управляван от комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 12 години
Комунизъм -възпроизводство на некъдърни подмазвачи, затова Андрешко им беше положителен герой и в затвора ставаха "хора", но те оценяваха, а не обществото - ти ставаш, ти не. Ще прахосат заграбеното и ще им остане само носталгията по комунизма. Комунизъм - този строй за роботи. От посткомунистическите държави ние бяхме на първо място, но ще бъдем изместени в скоро време от китайците изглежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
Точно така е. Няма нито един пример на успяла тоталитарна държава в дългосрочен план. Китайците започнаха от много ниско, от ужасна бедност и свръхниски доходи. Когато доходите достигнат едно определено ниво, а в Китай вече са близко до това ниво, хората започват да искат повече от покрив над главата и достатъчно храна. Искат да опитат собствен бизнес, да пътуват по света, да преуспеят със собствени сили. Всичко това е невъзможно при тотален държавен контрол и репресии. Нещата в Китай постепенно излизат извън контрол. Дори при цензурата, наложена от официалните власти, се прокрадват новини за стачки и недоволство в големите градове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
Точно обратно са нещата. Китай е прекрасен пример как тоталната държава държи изкъсо синдикатите, преселва работници според производствените нужди, премахва със сила всяка конкуренция и гарантира печалбите на кръг от партократи-бизнесмени. Мисля че световните корпорации ще оценят тези предимства и вероятно ще използват финансовата и икономическа криза за да насочат целия останал свят към подобен модел, в който партокрация ще са собствениците и висшите корпоративни мениджъри. Китайците просто са бели опитни мишки, които са се оказали в успешния за момента експеримент, за разлика от нас :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
,.........че ние се самозатрихме вече.......от алчност и от простотия..........сиромашко не видяло.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Държавата там вече не се меси пряко навсякъде, което не е зле за начало. Предполагам, скоро няма да изчерпат ресурса си за растеж - просто, може леко да намалят темпото. Те ще се оправят, не ги мислете - вижте как тук ние да не се самозатрием.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още