IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан: Първи стъпки към глобалното господство

Превръщането на „червените пари” в международна валута ще бъде дълъг процес, но първите стъпки са направени

17:24 | 22.01.11 г. 16
Автор - снимка
Създател
Китайският юан: Първи стъпки към глобалното господство

В новата си книга "Една много тъжна истинска любовна история” писателят Гари Щейнгарт описва едно бъдеще, в което задлъжнялата Америка зависи от търпението от своите азиатски кредитори. Този сценарий, за съжаление, не е голямо изпитание за въображението на автора. В неговия измислен свят валутите на Америка и Китай са все още тясно свързани. Но нервните американци са тези, които са вързали своя долар към юана (при курс 4,9 долара за юан), а не обратното, както е сега, пише The Economist.

САЩ представлява „сериозна опасност за международната система за корпоративно управление и механизмите за обмен”, казва в книгата представител на Китайската централна банка след пътуване до Ню Йорк. „Международната валутна система е продукт на миналото", заяви президентът на Китай преди отпътуването си за Вашингтон през миналата седмица, но в реалния живот. В отговор на въпрос, поставен от Wall Street Journal и Washington Post, Ху Дзинтао повтори оплакването на самия управител на централната банка на Китай Джоу Сяочуан от 2009 г. Финансовата криза, каза тогава той, е отражение на „присъщите слабости и системните рискове в съществуващата международна валутна система.”

Тези обобщения са отчасти политически, разбира се. Америка отдавна се оплаква от евтината валута на Китай, повдигайки въпроса на многостранни форуми като МВФ и Г-20. Китай отговори подобаващо: ако САЩ ще се заяжда за курса на юана, тогава Китай ще се оплаква от ролята на долара.

Каква е тази роля? Доларът е нещо повече от резервна валута. За много страни той е ключова валута. Техните валутни курсове се въртят около долара, така както и нотите в една скала около основната тоналност. Техните правителства се опасяват, че ако местната валута падне твърде много спрямо долара, инфлацията ще се ускори и дълговете на страната в долари ще станат прекалено тежко бреме. Ако техните валути се повишат твърде много срещу зелените пари, местните износители ще загубят клиентите, които плащат в долари.

Но доларът не винаги е перфектно „настроен”. Китайският президент Ху и ръководителят на централната банка Джоу се притесняват, че САЩ печата твърде много пари, за да се опита да съживи своята собствена икономика, независимо от последствията в чужбина. За да останат в съзвучие с падащия долар, другите централни банки ще трябва да печатат повече от собствената си валута, с риск за инфлация и надуване на цените на активите. „Паричната политика на Съединените щати има основно влияние върху ликвидността и капиталовите потоци в световен мащаб", заяви Ху пред Wall Street Journal, “следователно ликвидността на долара трябва да се пази на разумни и стабилни нива."

Китайският президент призна, че превръщането на юана в „международна валута ще бъде доста дълъг процес." Все пак, този процес е започнал. Неговото правителство сега изглежда иска да насърчи използването на юани в международната търговия. През юни Пекин позволи на повечето от компаниите в страната да плащат за вноса в юани и на 365 китайски компании за продават износа си в юани. Миналия месец броят им бе увеличен до 67 359. До края на ноември сделки за общо 385 млрд. юана (58 млрд. долара) са били сключени във валутата на Китай.

Около 80% от тази сума е за заплащане на внос в Китай. Чужденците изглеждат по-склонни да получават юани срещу своите стоки, отколкото да ги използват за покупки. В резултат на това започна изтичане на юани от Китай, повечето от които се събират в депозити в Хонконг. Този офшорен басейн на "червената валута" все още е малък, но става все по-дълбок и по-ликвиден. В Хонконг депозитите от юни вероятно са достигнали 300 млрд. юана до края на 2010 г.

Веднъж след като напусне Китай, червената валута може свободно да проникне на свободния пазар в Хонконг. Юаните могат да бъдат купени, продадени, получени на кредит, отпуснати като заем, разменени и хеджирани. Все повече емитенти, от McDonald’s до Световната банка, продават облигации в Хонконг, за да заемат в тези офшорни юани. Но континентален Китай остава затворен за тях от дигите на регулаторния контрол. Юанът може да напусне Китай при плащане за внос в страната и може да се върне обратно там срещу внос от Китай, но всички други пътища на юана са строго контролирани.

През август Пекин даде възможност на няколко чужди банки да инвестират своите офшорни юани на междубанковия пазар на облигации в континентален Китай. През този месец правителството обяви, че китайските компании, които правят преки инвестиции в чужбина, чрез придобиването на чужди компании или откриването на фабрики, могат да плащат за това в юани. Също така Пекин позволи на компаниите, придобили офшорни юани, да ги инвестират в континентален Китай, но само чрез преки инвестиции. Процесът обаче е непредвидим и може да отнеме седмици и дори месеци, казва Дона Куок от HSBC, което е отчасти причината толкова малко китайски компании да вземат назаем офшорни юани въпреки ниските лихвени проценти.

Засега Китай изглежда по-доволен капиталовите потоци да вървят в обратната посока. Банките раздават заеми и търговски кредити в юани, особено за потребителите в развиващите се икономики. Но кредитирането в юани остава непопулярно. Когато индийската компания Reliance Power поръча съоръжения от Shanghai Electric три китайски банки й предложиха заем в размер на 1,1 млрд. долара за срок над 13 години. Сделката показва фабричното мъжество на Китай и чудовищна му способност да отпуска заеми. Но едва 0,5% от кредита е в китайски юани, което показва колко дълъг път има да извърви юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
kalbureti
преди 13 години
как се казва книгата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikodim
преди 13 години
до varna"печално известният факт", "бремето на срама " , "отвратителна, чисто по-комунистически отблъскващата варварска си същност"Това някакви заклинания ли са? Метафори? Варна, вие трябва да пишете поезия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Имах съмненяи, но след този ти пост отпаднаха! :) Ти явно имаш роднини съдени от народният съд, ти никога няма да бъдеш обективен.....По логиката ти, би трбябвало да говорим за фашизма в Германия и за сегашните им потомци, за светата инквизиция във всички католически държави и за сегашните им последователи, за геноцида на местното индианско населние от ордите на знайни и незнай престъпници от англосаксонски корен, също така за робовладеството и за Ку Клукс Клан-а в САЩ и за това ,че всичко долнопробно, гадно, експуататорско племе продължава да трупа девиденти по начин, който са го правили преди 70,150,300 години..... Ти определно си със шизоидни проблеми, лекувай се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
varna
преди 13 години
С положителност си прав, че трябва да се уважава "хилядолетната традиция", но не и да се преувеличава значението и. Имам предвид печално известният факт, че тези традиции изобщо не попречиха на китайските комунисти да покажат цялата си отвратителна, чисто по-комунистически отблъскващата варварска си същност, по време на т.н. "културна революция". Няма нация в света, която да не понесе бремето на срама от подобен период в историята си, колкото и хилядолетна да е тя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikodim
преди 13 години
Виждам че тук много хора правят jump to conclusion без да имат лични впечатления от жълтите *** (Китай). Китай е страна с хилядолетна традиция която сега взима каквото и трябва от Запада и си го преработва по китайски. Тези, които не познават този процес, ще бъдат изненадани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Да сигурно преди 100 год. това нямаше да е чак такъв проблем, НО днес вече видяхме, че и жълтурковците не са готови да бъдат роби! И тази тенденция ще се засилва защото каквито и щуротии да измисля компартията им хората вече не искат да живеят само за да ядат , не достатъчно и да работят...Дори и те! Тази идеология даже и в Африка вече не работи безотказно, а ще видиш , че нещата в тази насока тепърва ще се развиват в Китай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Ехо, ниско платен = изпълнен от нискообразовани и нискокачествен. Туй щото образованието по цял свят струва пари. Туй че ти не схващаш що е то покритие не спира Германия с високоплатения си труд да бележи сериозен ръст - за теб е чудо необяснимо нали? :)Американците работят и то здраво. И туй не знаеш нали? А лапане има навсякъде.Китайците нямат избор с курса - ако ще правят световно-значима валута. Изобщо дали си наясно защо и в момента операциите с ренминби са ограничени в Хонг Конг?Ефективност в Китай? Производителност? Вицове? Това било държавна политика - това е партийна политика с предизвестен край (Кастро). И да, пука им - една от темите на срещата във ашингтон е била за оня мил китайски дисидент с награда...Не може да си световна сила и да се затвориш. Япония го знае тоя урок - предстои Китай да го научи (и да си плати за това).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Трябва да си повече от кръгъл *** за да приемеш за основна валутата, чиято стойност се определя не от пазара, а от няколко души, отгоре на това членове на най-тясното управление на една крайно престъпна организация, каквато е комунистическата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Именно. Ниско платен. Тоест, повече труд в единица хартийки. Работа. Храна.Стойност. Покритие.ПО-КРИ-ТИ-Е.Което не можем да кажем за долара. Там има...лапане. Сещаш ли се? И, нА за какво им е на китайците да си вдигат курса, щом износът, който ги прави сила, ще става неигоден. Изобщо, дали се чуваш? Допусали са плавна инфлация /сравни я с тук, 97-***/ с цел оправдание ниския курс и поддържане вътрешната борба за ефективност, респективно, производителност и допълнителна изгода от същия обезценен износ при контролиран и държавно регулиран внос...ТОВА е държавна политика. И им пука на жълтите ***, че някой на село бил гушнал босилека от пренапрягане - има още - друг ще го смени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
има опити юана да се използва като общо-азиатска валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още