IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 млрд. азиатци може да достигнат европейските доходи до 2050 г.

Успешни реформи могат да подкрепят нарастването на БВП на страните от региона до 148 трлн. долара през 2050 г., прогнозира Азиатската банка за развитие

11:24 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
3 млрд. азиатци може да достигнат европейските доходи до 2050 г.

До 2050 г. растежът в Азия може да повиши благосъстоянието на 3 млрд. души до нивата, на които се радват европейците днес. Това може да се случи, ако управляващите в региона успеят да се справят със социалните неравенства и избегнат така наречения „капан на средните доходи“, посочва Азиатската банка за развитие (АБР), цитирана от Bloomberg.

Успешните национални и регионални политики могат да подкрепят нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от региона до 148 трлн. долара до 2050 г. Така азиатските икономики ще достигнат 51% от световния БВП, се казва в доклад на базираната в Манила банка, публикуван днес.

Според друг сценарий, при който през следващото десетилетие страни като Китай, Индия, Индонезия и Виетнам попадат в капана на бавен растеж и стагниращи доходи, към средата на века регионът ще съставлява едва 32% от глобалната икономика с БВП от 61 трлн. долара.

„Докато Азия извежда света от рецесията, глобалният икономически център на гравитация отново се измества към региона“, казва Харухико Курода, президент на АБР. „Трансформацията, която наблюдаваме, има потенциала да генерира доходи на глава от населението в Азия, подобни на тези в Европа днес. До средата на столетието в Азия може да произвежда половината от глобалния БВП, да фокусира 50% от глобалната търговия и инвестиции, а хората да се радват на добри доходи.“

Азия трябва да модернизира системите си на управление и да реорганизира институциите си, за да гарантира прозрачност, ясни критерии за поемане на отговорност и реално прилагане на законите и регулациите, се казва в доклада на АБР. Дългосрочната конкурентоспособност на региона ще зависи до голяма степен от това как страните контролират интензитета на потребление на ресурси, включително на вода и храна, посочва АБР.

„За да посрещнат тези предизвикателства, азиатските лидери трябва да изработят смели и иновационни политики, като в същото време се стремят към регионално и глобално сътрудничество за успешно управление на публичните ресурси, енергийната сигурност, инфраструктурата, доставките на храни и водните ресурси. Ключов момент е и гарантирането на мира и стабилността в дългосрочен план“, подчертава АБР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още