IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ прогнозира близо 7% ръст на азиатската икономика през 2011-2012

Двигатели на икономическия ръст се очаква да бъдат Китай и Индия

12:01 | 28.04.11 г.
<p>
	Хора по улиците на Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора по улиците на Токио. Снимка: Ройтерс

Азия ще остане начело на глобалния икономически ръст през следващите две години въпреки редица рискове, включително инфлацията, безредиците в Близкия изток и последствията от природните бедствия в Япония, прогнозират от Международния валутен фонд, цитирани от AP.

Силният регионален ръст от близо 7% ще бъде подкрепен от износа и вътрешното търсене, посочва Ануп Сингх, директор на азиатско-тихоокеанския отдел на фонда. Азиатските икономики нараснаха общо с 8,3% през 2010 г.

Двигатели на икономическия ръст се очаква да бъдат Китай и Индия. От МВФ прогнозират, че китайската икономика ще нарасне с 9,5% през следващите две години, докато индийската ще постигне ръст от около 8%.

От фонда обаче предупреждават за опасност от прегряване на отделни места в региона, след като потребителската инфлация се ускори до 4,5% през февруари. По-високите цени на петрола и храните започват да се отразяват на по-широката инфлация и ще засегнат бедните, посочват от фонда. Фактор за инфлацията са също ниските лихвени проценти в много азиатски държави.

От МВФ очакват инфлацията да продължи да се ускорява тази година, преди са отслабне леко през 2012 г.

Авторите на доклада предупреждават и за други рискове, включително безредиците в Близкия изток и Северна Африка, които заплашват да доведат до още по-голямо поскъпване на петрола. Според МВФ има и несигурност, породена от последиците от опустошителното земетресение и вълната цунами в Япония през март.

Фондът понижи прогнозата си за икономическия ръст на Япония през 2011 на 1,4% от 1,6% заради последствията от природните бедствия и ядрените проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още