IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Азиатските валути разкриват слабостта на долара

Жителите на Хонконг губят вярата си в щатския долар с всеки изминал ден, коментира изданието

18:10 | 29.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
FT: Азиатските валути разкриват слабостта на долара

Своеобразна граница беше прекрачена по-рано този месец, когато доларът се срина до рекордно ниски нива спрямо азиатските валути, пише Financial Times.

Спадът на долара беше най-чувствителен спрямо сингапурския долар. Особено забележителен обаче е фактът, че щатската валута губи позиции на фона на нарастваща геополитическа несигурност, която обикновено би накарала инвеститорите да потърсят убежище именно във валути като долара. До неотдавна подобна ситуация щеше да предизвика треска за долари.

Междувременно курсът на хонконгския долар спрямо зелените пари въобще не се промени. Това е така, защото валутата на специалния административен район Хонконг има фиксиран курс към щатския долар.

Всъщност гражданите на Хонконг все по-често обръщат гръб на американските пари и моментът за отмяна на валутния борд с щатската валута назрява. Подобна стъпка има подкрепата и на уважавани икономисти и някои международни организации като Банката за международни разплащания.

Какво ще се случи в Хонконг едва ли има голямо значение за световната икономика. Подобно развитие обаче ще създаде прецедент, който ще бъде последван и от други страни, включително от някои богати кралства в Персийския залив. Всъщност Кувейт вече отмени фиксирания курс на валутата си към долара.

По закон Хонконг трябва да обвърже валутата си към свободно конвертируема валута. Тъй като върху китайския юан все още има наложени капиталови ограничения и той не се търгува свободно, китайската валута не може да замени долара, въпреки че много хора в Хонконг искат точно това.

Наблюдава се обаче и растяща подкрепа за идеята хонконгският долар да бъде фиксиран към кошница от валути, по примера на сингапурския долар, вместо към щатския долар и разхлабената валутна политика на Вашингтон. Политиката на Федералния резерв (Фед) има за цел да подпомогне все още нестабилното възстановяване на американската икономика и е определено неподходяща за прегряващата икономика на Хонконг.

Ако включи китайския юан към кошницата, Хонконг няма да наруши законите си. И тъй като икономическата съдба на Хонконг е все по-тясно обвързана с тази на Китай и все повече се отдалечава от тази на САЩ, подобна валутна кошница, в която след време може да бъде включен и китайският юан, крие добър финансов смисъл.

Натискът върху валутния борд се усилва с всеки изминат ден. Тъй като твърде малко от жителите на прагматичния Хонконг вярват на американския долар, те все повече търсят китайски юани. Депозитите в китайска валута в Хонконг вече надхвърлят 400 млрд. юана, като до края на 2012 г. те се очаква да нараснат до 2 трлн. юана. Този растеж е факт, въпреки че хората, които пестят в юани, не получават почти никакви лихви по своите депозити, а активите, в които може да се инвестира в юани, са за едва около 100 млрд. юана.

Сумата не включва хонконгските депозити в Китай, където доходността е малко по-добра.

Придобиванията на недвижимо имущество в Хонконг нарастват с дни, до голяма степен защото експозицията към имоти се приема като начин да имаш дълга позиция към китайската валута. Като резултат, дори с лихвени проценти по ипотеките от под 2%, месечните плащания по ипотеки в Хонконг могат да достигнат 2 – 2,5 пъти месечния наем за апартамент.

Тенденцията е за дори още по-силен инфлационен натиск. В миналото Хонконг страдаше от дефлационно напрежение от Китай. Днес инфлационният натиск в Хонконг може единствено да нараства поради привнесената от Китай инфлация и повишаващия се курс на юана, спрямо хонконгския долар и американската валута.

Отказът от депозити в американски долари придобива такива мащаби, че по-малките банки в Хонконг са принудени  да набавят долари от пазара на едро, което води до сътресения във финансите им.

Подобен преход ще бъде труден. Най-голямото предизвикателство се състои в това, че ако пазарът очаква прехода, инфлацията на активите в Хонконг, например на недвижимите имоти, ще нараства дори още по-бързо.

Дебатът за хонконгския долар се води в момент на все по-голяма интернационализация на китайската валута. Като се вземе под внимание факта, че стойността на юана в бъдеще ще се повишава, малко потребители и фирми ще са заинтересувани от кредити в юани.

Въпреки това броят на компаниите, които използват юани за разплащане, се увеличава.

От дълго време мнозина анализатори предричат края на епохата на доларите, но досега все се оказва, че грешат. Статутът на валутите за резерв се гради на чиста вяра, казва Джим Грант, редактор на Grant’s Interest Rate Observer.

Жителите на Хонконг обаче губят вярата си в щатския долар с всеки изминал ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
...проблемът не е че губят вяра в $ а в това че няма в какво друго да повярват, именно за това на чичо Сам не му пука и продължава да печата яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още