IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан достигна 17-годишен връх срещу долара

Зелените пари отстъпват на всички фронтове, анализатори очакват китайската валута да поскъпне още

09:55 | 29.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският юан поскъпна до най-високото си ниво срещу долара от 1993 година насам, преминавайки под 6,5 юана за един долар. В основата на възходящото движение са спекулациите, че централната банка на Китай ще позволи поскъпване на местната валута в борбата си срещу инфлацията, пише Bloomberg.

Юанът се насочва към седми пореден седмичен ръст, което е най-дългата възходяща серия от юли 2008 година насам. За това допринасят плановете на Федералния резерв на САЩ за поддържане на либерална монетарна политика с цел стимулиране на икономическия растеж. Според наблюдатели, това ще предизвика допълнителен ръст на инфлацията.

Днес китайският юан поскъпна с близо 0,2 на сто до 6,4898 юана за един долар, което е най-високото му ниво за последните 17 години. За месеца азиатската валута добавя 0,9 на сто, което пък е най-силното представяне от началото на годината.

Централната банка повиши референтния курс с 0,1 на сто днес до 6,4990 юана за долар. Това е най-високият курс от юли 2005 година насам. Съгласно правилата на валутната политика в страната, юанът може да се движи с отклонение от максимум 0,5 на сто спрямо референтния курс в положителна или отрицателна посока.

През март потребителските цени в Китай се повишиха с 5,4 на сто на годишна база, което значително надхвърля заложения от правителството таргет от 4 на сто. Информация от източници от финансовото министерство на Китай, пожелали анонимност, сочи, че през май и юни инфлацията ще надхвърли 5,5 на сто.

Нивото от 6,5 юана за долар се счита от анализаторите за психологическа граница, като след нейното преминаване може да се стигне до още по-сериозно засилване на китайската валута. Оценки на International Strategy & Investment Group сочат, че може да се очаква ръст от 5 на сто до 6,15 юана за долар до края на тази година.

Поскъпването на юана идва на фона на сериозен натиск върху щатския долар, който вчера достигна 3-годишно дъно срещу основните валути. Това предизвика интерес към инвестициите в суровини и изведе златото и среброто до нови рекорди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 13 години
Трябваше да се очаква, не може да трупаш вечно валутни резерви и положително външнотърговско салдо години наред и да чакаш валутата ти да пада..Впрочем това чака и други страни като Индия или Русия, например, където реалният курс, определен от съотношението рубли извън руската централна банка и валутни резерви на същата тази банка, ни навежда на мисълта за реален валутен курс от 9-10 рубли за долар - а не както сега - 29-30 рубли за долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още