IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призовава за алтернатива на долара

Целта е да имаме резервен актив за централните банки, който по-адекватно отразява състоянието на глобалната икономика, казва изпълнителният директор на фонда

11:16 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ призовава за алтернатива на долара

Международният валутен фонд (МВФ) публикува доклад с предложение за евентуална подмяна на американския долар като резервна валута, пише CNNMoney.

Според МВФ Специалните права на тираж (СПТ) могат да помогнат за стабилизиране на глобалната финансова система. СПТ представляват безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им. Те са създадени през 1969 от Международния валутен фонд и могат да бъдат конвертирани в каквато валута получателят на кредита пожелае, при обменен курс базиран на претеглена кошница от международни валути.

Обикновено МВФ предоставя кредити, деноминирани в СПТ.

Въпреки че те не са истинска валута, според някои икономисти, СПТ могат да бъдат използвани като по-слабо волатилна алтернатива на долара.

Доминик Строс-Кан, изпълнителният директор на МВФ признава, че съществуват някои „технически пречки“ свързани с по-широкото използване на СПТ, но също така подчертава, че е убеден, че те могат да помогнат за изглаждане на глобалните дисбаланси и възстановяването на глобалната финансова система.

„След време СПТ могат да изиграят и роля за изграждането на една по-стабилна световна валутна система“, казва той.

Целта е да имаме резервен актив за централните банки, който по-адекватно отразява състоянието на глобалната икономика, тъй като доларът е уязвим при флуктуации на щатската икономика или промени в щатската фискална и валутна политика, посочва Строс-Кан.

Освен СПТ да се използват като валута за резерв, МВФ предлага създаването и на СПТ-деноминирани облигации, които ще понижат зависимостта на централните банки от щатските облигации. Фондът предлага също и някои активи, като петролът и златото, които се търгуват в щатски долари, да бъдат деноминирани в специални права на тираж.

Цената на петрола обикновено се повишава, когато доларът се понижи. Според някои анализатори деноминирането на петрола в СПТ може да предотврати резки скокове на цените на енергията, които са често срещани, когато доларът се понижи чувствително.

Според Фред Бергстен, директор на Peterson Institute for International Economics, през следващите няколко години страните членки на МВФ трябва да се договорят за издаването на СПТ на стойност 2 трлн. долара. Правата на тираж, казва той, „ще диверсифицират системата допълнително“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още