IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Пекин знаят, че времето вече работи за тях

Икономическата либерализация на Китай ще доведе до политическа такава, а един по-демократичен Китай ще бъде по-приятелки настроен към САЩ, е новото кредо на Белия дом

11:53 | 19.01.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
В Пекин знаят, че времето вече работи за тях

Малко преди американският президент Барак Обама да посети Пекин за първи път през 2009 г., той формулира американската политика спрямо Китай: „Ние приветстваме усилията на Китай да играе по-голяма роля на световната сцена. Международните отношения не са игра на покер и страните не трябва да се страхуват от успехите на съседите си“.

Залагам, че Обама ще каже нещо много подобно, когато китайският президент Ху Дзинтао посети Вашингтон тази седмица и съм сигурен че китайският лидер ще отговори с топли думи, пише Гидеон Рахман, колумнист на Financial Times, в коментар за изданието.

Но зад официалните изявления нещата се променят бързо. Съществува дълъг и нарастващ списък от спорове между Китай и САЩ. В допълнение на старото противопоставяне по въпросите за Тайван и човешките права, сега откриваме цяла палитра от нови проблеми – валутни и търговски войни, напрежение в Южнокитайско море и тенденцията за превъоръжаване на китайската армия.

Увеличаващият се брой на противоречията между Китай и САЩ не е само плод на случайност или липса на късмет. Глобалната икономическа криза промени фундаментално логиката на американско–китайските отношения. Преди кризата повечето американци все още не бяха особено притеснени от китайския възход. И двете страни просперираха икономически, но Китай не изглеждаше вероятен съперник за американската позиция на единствена суперсила в света.

От началото на икономическата криза нещата се промениха. Американците вече не са толкова благосклонни към Китай. В светлината на безработицата от близо 10% в САЩ все повече американци обвиняват Китай за загубата на работни места и замразяването на заплатите си. Като резултат все по-често ставаме свидетели на протекционистки настроения в американския Конгрес и академичните среди.

Щатското правителство от своя страна е все по-притеснено, че Китай се превръща в сериозен стратегически съперник, в частност в Тихия океан. Тези опасения обуславят протестите на американска страната срещу превъоръжаването на Китай.

Китайската политика също се промени. Лидерите в Пекин са пределно наясно с финансовите трудности, които изпитва САЩ - и как няма да бъдат, след смирената молба на държавния секретар Хилари Клинтън от 2009 г., отправена към китайското правителство, да продължи да купува американски облигации.

С все по-ясното съзнание за силата си, китайските лидери са готови да заемат доста по-самоуверена позиция. Все по-често те игнорират съвета на архитекта на модерен Китай – Дън Сяопин, да „прикриват възможностите си, да изчакват подходящия момент и да не се правят на световни лидери“. Новата самоувереност вече е на показ – от конфронтиране със САЩ на срещата за промяната на климата в Копенхаген и отхвърлянето на американските искания за повишаване на курса на юана, до изпробването на нов невидим за радарите изтребител, докато американският военен министър е на посещение в Пекин.

Теорията, според която една изгряваща сила е вероятно да се сблъска с тези, които имат доминираща позиция, е известна още от времето на Атина и Спарта. Но през приблизително 20-те години от падането на берлинската стена до колапса на Lehman Brothers, едно различно и по-оптимистично виждане за Китай се превърна в кредо по коридорите на Белия дом.

Няколко поредни американски президенти, от Бил Клинтън до Барак Обама, споделят виждането, че поради глобализацията и взаимните икономически интереси няма нищо лошо в това САЩ да са благосклонни към възхода на Китай. Печелившата търговска мрежа и разширяващата се глобална икономика предполагат, че и двете страни могат да просперират заедно.

Американските лидери продължават да твърдят, че икономическата либерализация на Китай ще доведе до политическа либерализация, и че един по-демократичен Китай ще бъде по-приятелки настроен към САЩ. „Търгувайте свободно с Китай, времето е на наша страна“, казва бившият американски президент Джордж Буш - младши.

Като следствие от икономическата криза обаче един изгряващ Китай усеща, че времето е на негова страна. Получилата популярност прогноза на Goldman Sachs, че китайската икономика ще задмине американската през 2027 г., е често цитирана в Пекин.

Всъщност, според последните прогнози, този символичен момент ще настъпи дори още по-скоро. Според The Economist това ще се случи през 2019 г. Ако, както изглежда, по това време Китай все още е страна с еднопартийна система на управление, за първи път от повече от столетие най-голямата икономика в света няма да бъде демокрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Моля да ме извиниш, но в продължение на мнимум 30 години ще е прекалено устойчив ръстът, а след това нищо не се знае, може някои от тези колоси да не са вече в този формат, в който са..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
орк
преди 13 години
все повече хора, които поназнайват нещичко за САЩ и почти нищо за Китай замръзват от страх/или умиление от ей такива смешни прогнози.Само една причина за ниското им качество ще посоча:политиката "едно семейство-едно дете"След 30 години обществото в Китай ще изглежда по друг начин заради значително променена демографска картина и съвсем различните социални взаимоотношения. С други думи ръста на Китай не е устойчив ръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
meto76
преди 13 години
http://meto76.blog.bg/biznes/2011/01/19/hedj-fond-menidjyrite-trupat-vse-poveche-zalozi-sreshtu-kita.670424Хедж фонд мениджърите трупат все повече залози срещу Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
И тъй, дали Китай ще изпревари скоро Америка? Не знаем. Ако САЩ не направят нищо за да прекъснат пъпната връв на зависимостта си от евтините азиатски икономики, ако не намалят разумно безумните си дефицити, ако продължават да искат оправия само с монетарни политики, ако не накарат хората да бъдат по-разумни и да се простират спрямо чергата си и ако не създадат условия за стимулиране на собственото си производство по германски модел - да, Китай ще изпревари Америка съвсем скоро.И това ще е прекрасен пример за това как алчността е затрила една наистина велика сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 13 години
Американците ясно си дават сметка,че са сбъркали на 100% с Китай-те смятаха съвсем до неотдавна,че винаги ще могат да го контролират,щом пазарите/САЩ и подопечни Канада,Австралия и Европа/са отворени за китайски ***,продавани скъпо,но представяно като евтино.Преди 20 години на Китай се даде възможност само защото се търсеше противосила за СССР. Когато комунизмът падна във Вашингтон нехаеха-врагът в икономиката беше Германия,после Япония,после и двете.Китай си бълваше ***,а Америка купуваше като бясна,създавайки манталитет у поколенията-"тегли кредит,купувай,не мисли за бъдещето,не прави сметки-Китай работи за евтинията".Китай,обаче е доволен от статуквото си и не иска да го променя-парите от експорт са единственото,което комунистическата партия знае и не иска да ги дели с народа-богатият народ не се контролира лесно.Шах за САЩ - Китай държи и ножа, и хляба - ако пискате за юана ще спрем да купуваме облигации и/или ще пуснем на пазара огромния доларов резерв, който имаме. Тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още