IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Китай засилва позиции в развиващия се свят чрез рекордно кредитиране

Отпуснатите от китайски банки заеми на развиващите се страни през последните две години са надминали тези от Световната банка, показа проучване на FT

10:53 | 18.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
FT: Китай засилва позиции в развиващия се свят чрез рекордно кредитиране

Заемите, отпуснати от Китай на други развиващи се страни, са се увеличили значително през последните две години, като надминават размера на кредитирането за тях от Световната банка.

Това е поредният ярък показател за икономическата експанзия на страната и стремежа на правителството да си подсигури необходимите му суровини, пише Financial Times.

Две от най-големите банки в Китай – China Development Bank и China Export-Import Bank, са предоставили заеми за поне 110 млрд. долара на правителства и компании от развиващи се страни през 2009 и 2010 г., сочи проучване на Financial Times.

За същия период Световната банка е финансирала проекти в същите страни за 100,3 млрд. долара, което е по-малко в сравнение с кредитирането от Китай. Стойностите на заемите от Китай и Световната банка са рекордно високи, което може да се обясни с последиците от финансовата криза.

Големият обем на кредитирането на двете китайски банки в чужбина демонстрира стратегията на Пекин да се превърне във водеща сила в глобализацията и да намали икономическата си зависимост от износа към западните пазари, коментира изданието.

Финансовата криза позволи на Пекин да преследва интересите на големите енергийни компании в Китай чрез отпускането на заеми за страните, богати на енергийни ресурси в момент, в който финансирането бе недостъпно на международните пазари.

Отпуснатите от банките заеми включват споразумения за предоставяне на петрол от Русия, Венецуела и Бразилия, както и заеми за индийска компания за закупуване на оборудване за нейните инфраструктурни проекти в Гана, както и за построяването на железопътни линии в Аржентина.

Световната банка се опитва да намери начини за сътрудничество с Китай, за да се избегне ескалация на конкуренцията помежду им по кредитни сделки. Самият Китай бе сред най-големите получатели на заеми на Световната банка в миналото. „Една от темите, които обсъждах с китайските власти, е как можем да работим заедно, за да обменим опит за подкрепа на други развиващи се страни, независимо дали те са в Югоизточна Азия или Африка,“ заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик при посещението си в Китай през 2010 г.

Кредитите, отпуснати от Китай на големи производители на петрол, вече събудиха тревоги в САЩ за енергийната сигурност на страната. Според някои анализатори под влияние на китайските инвестиции петролните компании може да намалят доставките на петрол към САЩ и да подхранват антиамериканските режими в Латинска Америка.

Данните от проучването на Financial Times са събрани чрез публичните съобщения на китайските банки, самите кредитополучатели и китайското правителство. Китай също оказва финансова помощ и на други развиващи се страни, но не предоставя данни за сключените споразумения.

Чрез отпускането на заеми Китай прави и поредната стъпка към интернационализиране на валутата си. Например половината от заемите за 20 млрд. долара, отпуснати на Венецуела, са били деноминирани в юани и предназначени за покупката на китайски стоки и оборудване. В други случаи заемите в чужда валута идват директно от огромните валутни резерви на Китай.

Днес стана ясно още, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са се увеличили до рекордните 105,7 млрд. долара през 2010 г., подчертавайки доверието на чуждите инвеститори в растежа на китайската икономика.

Инвестициите са нараснали със 17,4% на годишна база, сочат правителствените статистически данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Хайде даго наречем по-цивилизовано:- Контрол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Хе-хе! Китай явно е усвоил кредитните номера и е започнал сам да ги прилага. И започва да става тясно. Дааа... кредитът, кредитът... инструментът на модерното робство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още