IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се измъкнем от валутния циклон на китайско-американските отношения?

САЩ могат да печатат долари неограничено, докато Китай може да напечата достатъчно юани, с които да купува зелените пари, а това ще е трагедия, пише FT

08:23 | 18.11.10 г. 11
Автор - снимка
Създател
Как да се измъкнем от валутния циклон на китайско-американските отношения?

Дойдоха, видяха и загубиха. Този коментар описва опита за ребалансиране на глобалната икономика на срещата на страните от Г-20 миналата седмица в Сеул.

Официално страните с излишъци продължават да искат от страните с дефицити да използват дефлация, за да оздравят икономиките си. Последствията от подобна грешка могат да се наблюдават в еврозоната. В глобален мащаб САЩ никога няма да приемат подобно решение, но въпреки това зад ъгъла може би се крие по-продуктивно решение, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

Може да открием намек за тази по-оптимистична перспектива в текста на заключителната декларация от срещата на Г-20. В документа се казва: „устойчиво големите дисбаланси, оценени спрямо индикативни критерии, които ще бъдат уточнени от нашите финансови министри и централни банки, изискват анализ на тяхното естество и фундаменталните причини за пречките пред изглаждането им... Тези индикативни критерии, съставени от множество показатели, ще служат като механизъм за улесняване на своевременното идентифициране на големите дисбаланси, изискващи превантивни коригиращи действия“. Тромаво казано, но смислено, коментира Улф.

Препоръките страните с излишъци да разчитат в по-голяма степен на вътрешното търсене и засилването на надзорната роля на Международния валутен фонд над валутните курсове може да се окаже добра основа за изграждането на по-добър механизъм за контрол.

Официално, разбира се, дебатът беше фокусиран върху прегрешенията на Федералния резерв и по-конкретно решението за вливане на ликвидност, за което Китай и Германия гласовито изразиха своето неодобрение. Защо такова умерено вливане на ликвидност предизвика такава истерия е трудно да се разбере, пише Улф.

Основното обвинение на Китай е, че САЩ изнасят проблеми, като умишлено понижават валутата си. Може лесно да приведем три аргумента срещу тази атака: първо, тя не е вярна, второ, корекция на валутните курсове е необходима и трето, това всъщност е добро описание на китайската валутна политика.

Федералният резерв не купува чуждестранна валута, а щатски облигации. Това се прави, за да се подкрепи икономиката на страната чрез намаляване на привлеченото финансиране. Наистина подобна политика, ако останалите фактори останат без промяна, вероятно ще понижи номиналната стойност на валутата. Това обаче е желателно. САЩ са класически пример за вътрешни и външни дисбаланси – висока безработица и структурен дефицит по текущата сметка. Според икономическата теория понижаването на валутния курс е правилният отговор за тези проблеми. Понижаването на номиналния валутен курс е най-безболезненият начин да се изгладят дисбалансите в икономиката.

И все пак, за разлика от САЩ, Китай „наистина печата пари“, за да купува чуждестранна валута и да пази конкурентоспособността си на международните пазари. До септември 2010 г. Китай е акумулирал резерви за 2,648 трлн. долара в чуждестранна валута (близо 50% от брутния вътрешен продукт на страната). В своето изказване в Сеул китайският президент Ху Дзинтао призова световните лидери да работят срещу „всички форми на протекционизъм и за премахване на съществуващите регулации, налагащи търговски протекционизъм“. И все пак, валутната политика на неговата страна не може да не бъде определена като „протекционизъм“.

Основният икономически аргумент обаче е, че светът има нужда от посткризисна корекция, при която капиталовите потоци да обърнат посоките си. По същество това е реален, а не валутен процес. Богатите страни никога не са можели да абсорбират напълно потока от капитали, който се е стичал към тях от бедните. Ако нещо не може да проработи, то трябва да бъде променено.

За да се осъзнае защо тази промяна е наложителна, може да разгледаме балансите на страните с дефицити. Примерът със САЩ е изключително ярък. Финансовият баланс (дупката между приходите и разходите) на домакинствата, корпорациите и правителството, наред с чуждестранните сектори се равнява на нула. Интересното обаче е как се случва това.

От доста време чужденците харчат по-малко, отколкото печелят и така създават бюджетни излишъци със САЩ. Преди кризата дефицитът се споделяше сравнително по равно от щатското правителство и домакинствата. След кризата домакинствата и корпоративният сектор драматично ограничиха своите разходи като отношение към приходите си. Акумулирането на излишъци от чуждестранните инвеститори, домакинствата и корпорациите остави щатското правителството с огромен дефицит.

Ключов момент е, че САЩ могат да намалят огромния си фискален дефицит, без да доведат страната до рецесия, само и само ако останалите сектори започнат да харчат по-голяма част от приходите си. В частния сектор това е малко вероятно да се случи в задоволителен мащаб, коментира Улф, въпреки че известна експанзия на инвестициите е възможна. Основната част от необходимата корекция трябва да дойде от нарастването на чуждестранното потребление, което би довело до намаляване на структурния дефицит по текущата сметка в САЩ.

Както разкрива доклад на МВФ, дефицитите по текущата сметка на страните с дефицити са прогнозирани да нараснат до нивата отпреди кризата. В същото време излишъците се очаква да се стабилизират. Това илюстрира неспособността на световните правителства да осигурят устойчива основа за икономически растеж.

Необходимата промяна не е единствено в интерес на страните с дефицит. Ако последните не са способни да помогнат на икономиките си по друг начин, има доста висок риск да прибегнат до по-брутални мерки за овладяване на ниското търсене. Това означава протекционизъм, който ще засегне всички в дългосрочен план. Доста по-добре е да се започне сериозна дискусия за промяна, вместо се окажем в битка за пазари в свят с твърде високо предлагане.

Промяната не може да се постигне лесно. Относно валутната политика например, вероятността за конфликт между САЩ и Китай е реална – Вашингтон може да печата неограничено количество долари, докато Китай може да отговори, като печата неограничено количество юани, с които да купува долари. „Победителят“ ще бъде тази страна, която по-бавно бъде застигната от инфлацията. Подобна „валутна война“ със сигурност ще се превърне в трагедия, не на последно място защото тя ще има крайно отрицателен ефект върху невинни наблюдатели със сравнително гъвкави валутни курсове. Трябва да има по-добро решение от това. Всъщност явно съществува балансирана средносрочна програма за валутна корекция. Срещата в Сеул може и да не ни приближава към решение на проблема, но поне ни предлага посока, в която да насочим усилията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Абсолютно съм съгласен за това как манталитета на хората моделира икономиката. И точно затова, "социалната държава" е възможна само в общества с изключително развита гражданска съвест и активност. Скандинавските, доколкото съм чел и чувал, са точно такива. Затова и там този модел дава признаци, че работи. Друга тема е, дали точно социалната държава е причина за благоденствие на тези общества, или е следствие, както аз смятам, а и другаря Тодор Живков осъзна към края на диктатурата си.Докато в такива като нашето, и почти всички от южна Европа, това е крайно деградивен за икономиката, и оттам за обществото вариант.Може да проверите каква е възрастовата структура на социалните държави(за Бг всички знаем), което си е фундаментален индикатор за бъдещото развитие на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Всяка държава има различна структура на икономиката си, търговията, инвестициите ... манталитета на хората е различен. В зависимост от всички тези неща и още куп други се моделира определена система, дали тя социално ориентирана или пазарно ориентирана. Важен е крайният резултат. Тези държави, които изброихте са всъщност едни от най-богатите в света, с най-висок стандарт на живот, образование, здравоопазване, ... итн. Щом са успяли да постигнат това, значи са избрали правилната система за своята страна. А щом са реализирали достатъчно висок икономически резултат, значи са постигнали устойчив растеж на икономиката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Нямам преки наблюдения, за съжаление. Но като им видиш нивото на външите дългове(не само на скандинавските, но и доста други "социални" държави - Франция, Германия, Англия,Италия, Гърция, Австрия, Испания, Холандия и най-вече любимците ми от Ирландия) може да ти стане ясно до каква степен полит-икономическия им модел е устойчив. Интересен факт е, също така, че Дания и Норвегия имат най-високото ниво на самоубийства в Европа(в световен - само Япония ги бие).Изводите да си ги прави всеки сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Скандинавските страни са "социални" държави. Имате ли представа какъв им е стандарта на живот и колко е устойчива икономиката им на удари от кризата? Явно нямате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
Мартин Улф очевидно е Кейнсианец, и като такъв, не може да вникне в същността на проблема - страните с дефицити са в икономическа криза, не само откъм финансовата част. Казано с две думи - неефективни са! И оттам идва и "дисблансите в икономиката" и "невъзможността им да абсорбират капиталовите потоци". Тези т.нар. "социални държави" трябва сериозно да реформират безумните регулации, които ги доведоха дотук!Дали ще има, или няма "валутни войни" е без значение - победителите в крайна сметка ще са страните със здрава икономика(тези с търговските излишъци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
moderebov
преди 13 години
Китай пи една студена вода - както се и очакваше. Имат да учат още мнооого :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
amanotumnici
преди 13 години
Търговският баланс се намира в т.н. текуща сметка на платежния баланс. Хубаво е търговския баланс да бъде балансиран, но това е трудно достижимо. Отрицателният търговски баланс означава и задлъжняване. Въпроса е как се финансира ... ако се финансира с ЕС трансфери или с доходи на резиденти в чужбина - ок. Но, ако отрицателния баланс се финансира с кредит, това означава, че някой ден трябва да се върнат парите. Затова е по-добре да е балансирано всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Libor
преди 13 години
да, тук съм съгласен. и вече има такива стъпки. ето това е прекрасна статия по въпроса http://***.investor.bg/news/article/108397/336.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
evg9
преди 13 години
В резултат на валутната война вероятно стойността на валутните резерви на Китай в долари ще се понижи. за да избегнат загубата на стойност, очаквам масирани китайски инвестиции по целия свят в реални активи, което ще подпомогне съживяването на световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Е няма как всички да станем фермери - тогава всички ще фалираме...Идеята за коригиране на световните дисбаланси е правилния път.По-безопасно в дългосрочен план е да имаш текущ отрицателен търговски баланс, отколкото положителен. Мисля, че това най-добре ще се осети и разбере в Китай. Въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още