IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с рекордни валутни резерви за $2,85 трлн. към края на 2010

Заемите, отпуснати от китайските банки през 2010, надминаха тавана на правителството

10:06 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с рекордни валутни резерви за $2,85 трлн. към края на 2010

Огромните валутни резерви на Китай са продължили да се увеличават с бързи темпове и през миналата година, достигайки поредна рекордна стойност от 2,85 трлн. долара в нейния край, предаде Bloomberg.

Увеличението е с 18,7% спрямо доларовата им равностойност в края на 2009 г.

Валутните резерви на Китайската централна банка за миналата година се оказаха по-големи от средните прогнози на анализатори.

Огромните валутни резерви на страната, които са се натрупали в резултат от големия търговски излишък, подчертават силните дисбаланси в световната търговия. През 2009 Китай изпревари по износ на стоки Германия, превръщайки се в най-големия износител в света.

Поредното доказателство за натрупването на валутни резерви от Китай вероятно ще засили натиска над правителството в Пекин от страна на САЩ за по-гъвкав курс на китайския юан. През следващата седмица китайският президент Ху Дзинтао заминава на посещение във Вашингтон и курсът на китайската валута срещу долара вероятно ще бъде сред най-обсъжданите теми.

Междувременно данни на Китайската централна банка показаха, че отпуснатите през миналата година от китайските банки заеми са надминали заложения от правителството таван. Стойността им е общо 7,95 трлн. китайски юана (1,2 трлн. щатски долара) при целево ниво от 7,5 трлн. юана.

Бързите темпове на растеж на китайската икономика и засилването на инфлационния натиск в страната вероятно ще накарат Китайската централна банка да продължава да затяга паричната си политика през тази година, а правителството - да ограничава кредитирането.

През 2010 г. централната банка увеличи на шест пъти задължителните резерви на банките и на два пъти лихвените равнища в страната.

Паричният агрегат М2, който е най-широкият измерител на паричното предлагане в страната, отчита ръст от 19,7% на годишна база през декември, което се оказа повече от пазарните очаквания. В рамките на декември новоотпуснатите от китайските банки заеми са за 480,7 млрд. юана.

По-късно през този месец излизат данните за растежа на китайската икономика в края на 2010 г, които се очаква да покажат ръст от над 10% за цялата 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още