IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай взе нови мерки за интернационализиране на валутата си

Правителството в Пекин облекчи правилата за външен трансфер на юани от местни компании

11:40 | 14.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Китай взе нови мерки за интернационализиране на валутата си

Китайското правителство предприе поредната важна стъпка към разширяване на ролята на своята валута в световната икономика.

На местните компании за първи път бе разрешено да прехвърлят в чужбина китайски юани с цел извършването на инвестиции, предаде Financial Times.

Китайските компании получиха право да използват юана за международни разплащания от юли 2009 г., след като правителството реши да намали прекомерната си зависимост от американския долар.

Сега обаче компаниите ще имат и право да използват юана за стартирането на бизнес в чужбина, както и за да осъществяват придобивания на чуждестранни компании.

Промяната дойде два дни, след като финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър прикани за пореден път Пекин да въведе по-гъвкава парична политика. Китайската централна банка позволи в четвъртък на курса на юана към долара да падне за първи път под 6,6 юана за долар.

Курсът на китайския юан, който много от търговските партньори на Китай смятат за подценен, вероятно ще бъде сред основните дискусии през следващата седмица между китайския президент Ху Дзинтао и американския държавен глава Барак Обама във Вашингтон.

„Това е важна стъпка към интернационализирането на китайския юан“, посочва пред Financial Times Дариус Ковалчук, валутен стратег в Crеdit Agricole. „Това е значимо събитие, защото ще осигури допълнителни канали за изтичането на юани извън Китай“, допълва той.

Въпреки че няма ограничение за размера на инвестициите в юани, които да се осъществяват в чужбина, китайските компании ще трябва да кандидатстват за одобрение от правителството, преди да могат да изпращат юани извън страната. Същите правила важат и за инвестициите им навън в чуждестранна валута.

„Ще бъде интересно да се види дали чуждестранните продавачи на компании, които китайците искат да купят, ще бъдат готови да приемат юана", коментира Ковалчук.

Международни банки, включително британската HSBC, щатската JPMorgan Chase и южноафриканската Standard Bank, вече предлагат услуги за уреждане на сделки в юани.

Китай се опитва да превърне постепенно юана в една от световните валути, без обаче да премахва своя контрол върху движението на капиталовите потоци към и извън страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Възможно. Само че, не драматизират - знаят, че белите са част от играта а мазалото може да е и камуфлаж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evg9
преди 13 години
Искат и да стиснат, и да пръднат. В такива случаи човек обаче прави една беля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още