IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър: Китай има нужда от по-гъвкав юан

Според анализатори американското финансово министерство изглежда се опитва да приложи спрямо Пекин подхода на „моркова и пръчката“

17:43 | 12.01.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Гайтнър: Китай има нужда от по-гъвкав юан

Китайският юан остава „значително подценен“ и е в интерес на Пекин да остави курса на валутата си да се повишава по-бързо, за да може страната да избегне инфлационните рискове, казва щатският финансов министър Тимъти Гайтнър, цитиран от Ройтерс.

В изявление, направено преди посещението на китайския президент Ху Дзинтао във Вашингтон през следващата седмица, Гайтнър посочва възможността за по-тясно сътрудничество с Китай в областта на високите технологии, в случай че Пекин се съгласи да остави валутата си да се повишава с по-бързи темпове.

„Китайското правителство все още контролира изкъсо обменния курс на валутата си и ограничава свободния поток на капитали от и към страната“, казва Гайтнър. „Тези политики на практика поддържат китайския юан значително подценен“, допълва той.

Според анализатори американското финансово министерство изглежда се опитва да приложи подхода на „моркова и пръчката“ в опит да накара Пекин да либерализира валутата си – задължително условие, според щатския бизнес, за понижаване на конкурентното превъзходство на китайските износители.

Гайтнър посочва, че Китай иска по-голям достъп до американските високотехнологични стоки, както и възможности да инвестира в американската икономика.

„Ние сме склонни да вървим в тези посока, но това зависи, разбира се, от желанието на Китай за сътрудничество“, казва Гайтнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Нали знаеш, че ако китай не бе купил ценните книжки на Португалия и Испания вероятността еврото да потъне беше... И резултата е поскъпване на еврото спрямо другите валути. Което със сигурност няма да се хареса на чичо Сам. Това имам предвид. И без обиди ако обичаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Те искат да стенем като Китай! ...само , че да не работят някъде из планините и землянките на централен Китай , а да са мЕнИдЖАри" в ХонКонг...аххахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Абе вие двамата, Finta и Pyramid, *** ли сте, бе?! Или омразата ви към американците ви прави такива?! Не си ли давате сметка, че драстично подценения юан, прави невъзможна конкуренцията на китайските производители не само от американци, а и от българи. И че това е протекция, която убива всеки производител на този свят извън Китай?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Лицемерието няма край. И сбъдването на тези мераци може да бъде нож с две острия. При евентуално поскъпване на юана, Китай със сигурност ще се овълчи и ще поеме контрола над много хамерикански активи - дори и такива, които Чичо Сам ще опита да задържи. Онези, забравили, че това е вливане на инвестиции, а не безвъзмездна помощ, ще продължат да харчат като гламави и възмездието няма да закъснее. Само, дето, вече ще са пуснали Вълчо в кошарата нищо, че е с дръпнати очи и се оригва на ориз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
FINTA
преди 13 години
Хамериканци, знам че ви е яд че пласират доларовите си резерви в еврооблигации, *** де трайте си тоя път!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още