IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Европа може да засегне Китай, а после и САЩ

Ако ЕС не се съгласи на фискален съюз или на постоянна финансова помощ, натискът върху Португалия, Испания, Италия и Белгия може да достигне критична точка, коментира анализатор

08:13 | 11.01.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Кризата в Европа може да засегне Китай, а после и САЩ

Проблемите в Европа може да забавят растежа в Китай, да се отразят негативно на цените на суровините и да дерайлират зараждащото се възстановяване в САЩ, пише Сатяджит Дас, автор на "Traders, Guns & Money: Knowns and Unknowns in the Dazzling World of Derivatives", цитиран от CNBC.

„Северна Америка и Азия стояха безучастно, докато кризата в Европа набираше скорост. Новите опасения са налице сега, когато европейските проблеми застрашават глобалното възстановяване“, казва Дас.

Като най-голям търговски партньор, икономиката на Европейския съюз (ЕС) е от ключово значение за надеждите на Пекин да запази двуцифрения си растеж.

„Всяко забавяне в Европа ще се отрази на китайския растеж. Китай е една от основните страни, които държат деноминирани в евро облигации и затова рискува да загуби значителни средства, ако проблемите в Европа се задълбочат“, казва Дас.

Китайски официални лица посетиха Европа с обещания за подкрепа на европейските правителства, нуждаещи се от допълнително финансиране. В интерес на Пекин и в интерес на производителите на суровини, които подхранват китайския растеж, е проблемите на Европа да бъдат решени, казва Дас.

„Забавяне в Китай би се отразило на пазарите на суровини, както като обеми, така и като цени. Производители на суровини като Австралия и Южна Африка ще бъдат засегнати. От стенограма на австралийската централна банка от 7 декември става ясно, че Австралия е притеснена от положението в Европа“, казва Дас.

Без фискален съюз или въвеждането на така наречените евробонове - възможности, които Дас смята за много малко вероятни, шансът за фалит на една или повече страни от еврозоната е много висок, казва той.

„Ако ЕС не се съгласи на фискален съюз или на постоянна финансова помощ, натискът върху Португалия, Испания, Италия и Белгия може да достигне критична точка, с което фалитът ще се превърне във вероятен изход от играта“, казва той.

„Спасителните програми, каквито сега съществуват за Гърция и Ирландия, ще бъдат прекратени. Някои правителства ще обявят мораториум върху плащането на дълговете си. Това ще бъде последвано от ефекта на доминото и много други страни в Европа също ще фалират“, казва той.

Ако това се случи, Германия, Франция и дори Великобритания ще трябва да инжектират капитал във финансовите си системи, за да гарантират платежоспособността на банките си. „Богатите страни пак ще трябва да платят, този път като рекапитализират банките си, вместо като подпомагат изпаднали във финансови затруднения правителства“, посочва Дас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 13 години
T.e. - трябва да ни пука за Китай и Австралия? На тях им пука за нас ли? Китай расте с над 10% на година от 30 години насам - благодарение на алчността на САЩ и Европа. Време е да свикне с мисълта, че може да расте и само с 5% и това не е краят на света, нито на Китайската Комунистиеска Партия. Що се отнася до суровините, всички ще преглътнем петрол за 35$ за барел и злато за 800$ за трой-унция. И едва ли ще заплачем за състоянието на Ексън-Мобил и ШелА, да попитам...като Европа е главен партньор на Китай що не си вържат валутата за еврото?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Да, но, ако си клиент на такава банка, друго ще пееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
пиши на кирилица, че съм потен от от мъдростите ти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 13 години
Imeno.Dabajki pari na Gurciq i Irlandia nemci i francuzi spasqvat sobstvenite si banki za smetka na donuci vurhi naselenieto na Gurciq i Irlandiq. AKo gi ostavqt da falirat vsi4ko ste si dojde na mqstoto. Bankite sa bogati - da se opravqt.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още